Węzeł Legnica-Południe

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Węzeł Legnica)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Legnica-Południe
Kruisende wegen
Type dubbel trompet
Opengesteld 07-05-2018

Het Węzeł Legnica-Południe (Knooppunt Legnica-Zuid) is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Legnica in Dolnośląskie. Hier kruist de A4 de S3.

Naamgeving

De werknaam voor het knooppunt was 'Legnica II', vernoemd naar de stad Legnica waarbij het gelegen is. Vervolgens werd dit Legnica-Południe (Legnica-Zuid). Legnica is één van de grotere plaatsen in de ruime regio.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een dubbel trompetknooppunt, waartussen een tolstation gerealiseerd kan worden. Het knooppunt is gelegen bij het gehucht Szymanowice, ten zuidwesten van Legnica. De A4 en S3 tellen beiden 2x2 rijstroken. Het knooppunt is gelegen in glooiend weidegebied op circa 150 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

De A4 ter plekke is aangelegd in de tijd dat dit gebied nog tot Duitsland behoorde en is als Reichsautobahn op 27 september 1937 opengesteld voor het verkeer. Dit was één van de eerste snelwegen in Europa. De A4 had lange tijd slechte betonplaten en is in 2006 gerenoveerd, waarbij echter geen vluchtstrook is aangebracht.

De aanleg van het knooppunt Legnica valt onder het contractdeel van de S3 tussen Lubin-Zuid en Legnica. Op 27 februari 2015 werden de contracten van dit design-buildproject getekend, waarna het knooppunt tussen 2016 en 2018 is aangelegd.[1] Op 7 mei 2018 opende de S3 ten noorden van het knooppunt voor het verkeer, waarmee het knooppunt voor het eerst in gebruik werd genomen.[2] Op 15 oktober 2018 opende de S3 ten zuiden van het knooppunt voor het verkeer, waarmee het węzeł Legnica volledig in gebruik was.[3][4][5]

Referenties

Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe