Węzeł Lublin-Rudnik

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lublin-Rudnik
Kruisende wegen
Type klaverturbine
Opengesteld 15-10-2014 / 31-10-2014

Het Węzeł Lublin-Rudnik is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Lublin. Hier sluiten de S12, S17 en S19 op elkaar aan. Het knooppunt is uitgevoerd als een klaverturbine.

Naamgeving

Rudnik is een wijk van de stad Lublin. Het is onderdeel van het district Ponikwoda in het noordoosten van de stad.

Configuratie

Het knooppunt is een klaverturbine, met twee klaverlussen en twee turbinebogen. De S12 en S17 vormen de bypass van Lublin. Westelijk van het knooppunt loopt ook de S19 over de bypass. Ten westen van het knooppunt telt de snelweg 2x3 rijstroken tot aan het Węzeł Lublin-Sławinek 10 kilometer verderop. Ten oosten van het knooppunt liggen 2x2 rijstroken. Noord-zuid loopt (in de toekomst) de S19 uit Białystok, die naar het zuiden toe overgaat in een stadsweg met 2x2 rijstroken.

De lussen verwerken verkeer van oost naar zuid en van noord naar oost. De turbinebogen verwerken verkeer van west naar noord en zuid naar west. Het knooppunt heeft daarom alleen een parallelbaan langs de westzijde van de S19.

Het knooppunt ligt buiten de daadwerkelijk bebouwde kom van Lublin, maar in de omgeving is veel lintbebouwing. Het knooppunt ligt op circa 210 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het knooppunt is aangelegd als onderdeel van de bypass van Lublin. Deze is tussen 2011 en 2014 aangelegd. Het deel vanaf het knooppunt naar het oosten opende op 15 oktober 2014 voor het verkeer, gevolgd door het deel ten westen van het knooppunt op 31 oktober 2014. Alhoewel de S19 naar het noorden pas later zal openen, is het knooppunt al wel volledig te berijden in alle richtingen.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe