Węzeł Lublin-Sławinek

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lublin-Sławinek
Kruisende wegen
Type klaverturbine
Opengesteld 25-09-2014 / 31-10-2014

Het Węzeł Lublin-Sławinek is een knooppunt in Polen, gelegen aan de westkant van de stad Lublin. Het Węzeł Lublin-Sławinek is een klaverturbine, waar de S12, S17 en S19 samenkomen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Sławinek van de stad Lublin. Eerdere namen die gebruikt werden om het knooppunt aan te duiden waren Jastków en Dąbrowica.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klaverturbine. Het knooppunt is het beginpunt van de bypass van de stad Lublin. Opvallend is dat de dubbelnummering S12/S17 via een TOTSO verloopt, verkeer dat deze route wil volgen moet afslaan. Het knooppunt heeft vier takken, van west naar noord verloopt de S12/S17, naar het oosten een stadsautoweg naar Lublin en naar het zuiden de S19 richting Rzeszów.

Verkeer vanaf Warszawa naar de rondweg van Lublin maakt gebruik van een turbineboog die volledig met 2 rijstroken is uitgevoerd. De doorgaande verbinding vormt Warszawa - Lublin onderdoor en Białystok - Rzeszów bovenlangs. Het knooppunt is ruim opgezet en heeft rangeerbanen aan alle zijden. De aansluitende wegvakken tellen allemaal 2x2 rijstroken.

Het knooppunt ligt 9 kilometer ten noordwesten van het centrum van Lublin in agrarisch gebied op circa 210 meter boven zeeniveau. De omgeving van het knooppunt bestaat uit dorpen met lintbebouwing en weilanden.

Geschiedenis

Het knooppunt stond voorheen bekend onder diverse namen, waaronder Bogucin, Dąbrowica en Jastków. Het knooppunt is in vrij korte tijd tussen 2011 en 2013 aangelegd en was in augustus 2013 zo goed als gereed, maar de aansluitende wegvakken waren nog niet gereed. Op 25 september 2014 opende de verbinding S17-DK19 (aleja Solidarności) voor het verkeer, dit is de doorgaande verbinding van Warszawa tot het centrum van Lublin. Op 31 oktober 2014 opende de S12/17/19 naar het oosten, zodat er feitelijk een knooppunt tussen verschillende routes ontstond. Daarna opende op 9 december 2016 de S19 naar het zuiden, waarmee het knooppunt in alle richtingen in gebruik was.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe