Węzeł Nowe Marzy

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nowe Marzy
Kruisende wegen
Type dubbel trompet
Opengesteld 17-10-2008 / 30-06-2022

Het Węzeł Nowe Marzy (knooppunt Nowe Marzy) is een knooppunt in Polen, gelegen tussen de A1 en S5.

Configuratie

Het Węzeł Nowe Marzy is een dubbel trompetknooppunt met een tolstation tussen beide trompetknooppunten. Feitelijk zijn het daarmee twee verbonden afritten. De A1 vormt de doorgaande noord-zuidroute met 2x2 rijstroken van Gdańsk naar Toruń. De S5 begint op dit punt voert naar Bydgoszcz. De S5 ontstaat hier vanuit de DK91, een reguliere enkelbaans weg met een viaduct over de A1.

Geschiedenis

Het knooppunt is in twee fases aangelegd. Het zuidelijke trompetknooppunt is aangelegd in de periode 2006-2008 toen de A1 vanuit het noorden tot aan de afrit Nowe Marzy werd aangelegd. Dit is op 17 oktober 2008 geopend. De A1 eindigde toen hier op wat toen nog de DK1 was, later de DK91 en thans de S5. Daarna is de A1 verlengd naar Toruń, waarbij het tweede trompetknooppunt aan de noordkant is aangelegd, die de tijdelijke S-bocht aan het einde van de A1 verving. Dit werd op 14 oktober 2011 geopend.

Feitelijk was het nadien nog een reguliere afrit van de A1 bij Nowe Marzy, dat aansloot op de DK1, die inmiddels was omgenummerd tot de DK91 vanwege de verlenging van de A1. Pas later werd het een snelwegknooppunt, met de bouw van de S5 tussen Nowe Marzy en Bydgoszcz. Het knooppunt werd hierbij niet aangepast, de S5 begint met 2x2 rijstroken aan de westzijde van het zuidelijke trompetknooppunt. Dit deel werd op 30 juni 2022 geopend, waarmee het een knooppunt tussen twee autosnelwegen werd.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe