Węzeł Olsztyn-Południe

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Olsztyn-Południe
Olsztyn-Poludnie.png
Kruisende wegen S16-PL.svgS51-PL.svg
Type klaverblad
Opengesteld 06-12-2018

Het Węzeł Olsztyn-Południe (Knooppunt Olsztyn-Zuid) is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Olsztyn. Het knooppunt is vormgegeven als klaverblad tussen de S16 en S51.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de ligging ten opzichte van de stad Olsztyn, ten zuiden ervan.

Kenmerken

Het Węzeł Olsztyn-Południe is een klaverblad met rangeerbanen langs zowel de S16 als de S51. Drie van de vier takken van het klaverblad zijn een droga ekspresowa, naar het westen, oosten en zuiden. Naar het noorden vormt de weg een invalsweg van de stad Olsztyn. Alle takken tellen 2x2 rijstroken voor doorgaand verkeer. Op het knooppunt gaat de S51 met viaducten over de S16 heen. De S16 vormt de doorgaande verbinding voor oost-westverkeer, doorgaand verkeer op de S51 moet afslaan indien het geen bestemming in Olsztyn heeft. Het knooppunt ligt in een weidegebied net buiten de stad Olsztyn op circa 130 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het knooppunt is aangelegd tussen 2016 en 2018. De S51 ten zuiden van het knooppunt opende als eerste op 22 december 2017. Er was op dat moment nog sprake van een tijdelijke verkeersvoering van verkeer door het knooppunt, alleen van noord naar zuid. Op 6 december 2018 opende de S16 ten westen van het knooppunt voor het verkeer, hiermee was er voor het eerst sprake van een knooppunt tussen twee snelwegen. De oostelijke tak van de S16/51 opende op 1 juli 2019 voor het verkeer, waarmee het knooppunt voltooid was.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe