Węzeł Opacz

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Opacz
Opacz.png
Kruisende wegen S2-PL.svgS8-PL.svg
Type aangepast klaverturbine
Opengesteld 23-12-2013

Het Węzeł Opacz is een knooppunt in Polen, gelegen bij de hoofdstad Warszawa. Het knooppunt is vormgegeven als een aangepaste klaverturbine, de S2 en S8 kruisen elkaar.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Opacz in het zuiden van Warszawa. Nabij liggen ook nog de dorpen Opacz Mała en Opacz Kolonia, die buiten de gemeentegrenzen van Warszawa liggen. Het knooppuntnaam is voorlopig een werknaam, mogelijk krijgt deze later een andere naam, zoals wel vaker in Polen voor is gekomen.

Configuratie

Het knooppunt is één van de grootste van Polen en is een aangepaste klaverturbine, met één verbindingsweg in de vorm van een windmolenknooppunt, namelijk de boog vanaf zuiden (S8) richting westen (S2). De turbineboog verloopt vanaf het westen (S2) naar het noorden. De S2 gaat over de S8 heen. De S2 heeft ter plekke een parallelstructuur met 10 rijstroken, 2x3 voor doorgaand verkeer en 2x2 voor lokaal verkeer en afslaand verkeer. De S8 komt vanuit het zuiden met 2x3 rijstroken en gaat over in de Trasa Salomea - Wolica, een klasse GP autoweg naar de Aleje Jerozolimskie, een belangrijke invalsweg van Warszawa. Het is één van de weinige knooppunten in Centraal Europa waar beide snelwegen 2x3 doorgaande rijstroken tellen.

Geeschiedenis

Op 23 december 2013 opende de inprikker van de S8 ten noorden van het knooppunt over 2 kilometer voor het verkeer. Dit was het zogenaamde Trasa Salomea-Wolica. Hiermee was het knooppunt feitelijk in gebruik genomen als zijnde uitwisseling tussen twee wegen. Vervolgens is de S8 zuidwaarts aangelegd, langs de voorstad Raszyn. Dit deel opende op 17 juli 2015 voor het verkeer, waarmee het knooppunt in alle richtingen te berijden was. In 2021, het eerste volledige teljaar na openstelling, was het Węzeł Opacz het drukste snelwegknooppunt van Polen.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe