Węzeł Kraków-Południe

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Węzeł Opatkowice)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kraków-Południe
Kruisende wegen
Type mix
Opengesteld 1995

Het Węzeł Kraków-Południe (Kraków-Zuid) is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Kraków. Hier kruist de A4 de S7.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de positie ten opzichte van de stad Kraków, ten zuiden ervan. Het knooppunt heeft sinds maart 2015 deze naam.[1] Het stond daarvoor ook bekend als het Węzeł Zakopiański, naar de naam van de DK7 ten zuiden van het knooppunt die ook zo heet, en daarvoor het Węzeł Opatkowice. Het Węzeł Opatkowice was vernoemd naar de wijk Opatkowice van de stad Kraków die ten noorden van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het knooppunt is een hybride vorm van een klaverlus, fly-overs en een trompet. De A4 telt 2x3 rijstroken en vormt de doorgaande richting vanaf Katowice richting Rzeszów. De S7 is hier nog feitelijk de DK7 omdat direct ten zuiden van het knooppunt verkeerslichten zijn. Het knooppunt zelf is wel ongelijkvloers. Het knooppunt ligt in een semi-stedelijke omgeving met vrijstaande woningen op circa 230 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het Węzeł Kraków-Południe is in 1995 opengesteld als een aansluiting van de A4. Het knooppunt had destijds al zijn huidige vorm.

Referenties

Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe