Węzeł Ostrów Mazowiecka-Północ

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ostrów Mazowiecka-Północ
Kruisende wegen
Type klaverblad met bypass
Opengesteld 13-10-2023

Het węzeł Ostrów Mazowiecka-Północ (knooppunt Ostrów Mazowiecka-Noord) is een knooppunt in Polen, gelegen nabij Ostrów Mazowiecka. Hier begint de S61 op de S8.

Kenmerken

Het węzeł Ostrów Mazowiecka-Północ ligt net ten noorden van Ostrów Mazowiecka. In het knooppunt vormt de S8 van Warschau naar Białystok de doorgaande richting, terwijl de S61 hier vanaf splitst richting Suwałki. Deze splitsing is vloeiend vormgegeven. Daarnaast vormt het knooppunt ook een aansluiting op het onderliggend wegennet naar Ostrów Mazowiecka. Feitelijk is het knooppunt voorbereid op een zuidelijke doortrekking. Het knooppunt ligt op circa 135 meter boven zeeniveau in akkerland.

Geschiedenis

Aanvankelijk was gepland dat de S8 richting Białystok het doorgaande verkeer naar de Baltische Staten zou verwerken. In 2009 werd besloten tot de bouw van de S61, een geheel nieuwe autosnelweg in het noordoosten van Polen. Besloten werd tot een beginpunt bij Ostrów Mazowiecka. De S8 en S61 verlopen vanaf hier op geleidelijk grotere afstand van elkaar.

Op 30 januari 2018 is het contract getekend voor de zuidelijkste 19,5 kilometer van de S61 tussen het knooppunt met de S8 bij Ostrów Mazowiecka en Śniadowo.[1] Dit contract is op 16 mei 2019 echter weer ingetrokken omdat de ontwerpfase al een half jaar achter op schema lag en de oplevering niet meer gehaald kon worden.[2] Dit deel is op 8 januari 2020 opnieuw gegund en is op 13 oktober 2023 geopend,[3][4] waarmee het knooppunt in gebruik genomen werd.

De naam van het knooppunt was oorspronkelijk Podborze, maar later is gekozen voor Ostrów Mazowiecka-Północ. Podborze is de naam van een nabijgelegen aansluiting van de S8. Ostrów Mazowiecka-Północ was de naam van een voormalige aansluiting die te dicht op het knooppunt lag en gesloopt moest worden om het knooppunt mogelijk te maken. Deze aansluiting Ostrów Mazowiecka-Północ is van 2003 tot 2023 in gebruik geweest.

Referenties

Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe