Węzeł Piotrków Trybunalski-Zachód

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Piotrków Trybunalski-Zachód
Piotrkow Trybunalski-Polnoc.png
Kruisende wegen A1-PL.svgS8-PL.svg
Type splitsing
Opengesteld 00-00-1989

Het Węzeł Piotrków Trybunalski-Zachód (Knooppunt Piotrków Trybunalski-West) is een knooppunt in Polen. Hier kruist de A1 de S8.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadje Piotrków Trybunalski waar het bij gelegen is. Zachód betekent west, de ligging ten opzichte van de stad. Oorspronkelijk werd ook enige tijd de naam Piotrków Trybunalski-Północ gebruikt. Północ betekent noord, deze naam werd later gebruikt voor een nabijgelegen afrit op de S8.

Kenmerken

Het knooppunt is een reguliere splitsing en is onvolledig. Afslaand verkeer kan alleen vanaf Katowice naar Warszawa en omgekeerd. Verkeer vanaf Łódź naar Warszawa is niet mogelijk. In het knooppunt vormt de A1 de doorgaande verbinding, de S8 slaat hier af. Het knooppunt is derhalve eenvoudig met slechts één kunstwerk, het viaduct voor verkeer vanaf Warszawa naar Katowice. Wel zijn beide verbindingswegen tweestrooks. De A1 telt kortstondig 2x3 rijstroken ten zuiden van het knooppunt, de rest telt 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

In de jaren '70 is de Gierkówka aangelegd, de vierstrooks weg van Warszawa naar Katowice. Dit was geen snelweg, de weg was gelijkvloers. Deze weg werd in 1976 opengesteld, maar delen waren mogelijk al wel eerder gereed. In 1989 opende de A1 vanaf Tuszyn tot Piotrków Trybunalski, waarmee het ongelijkvloerse knooppunt ontstond. Pas in 2012 is de DK8 richting Warszawa omgebouwd tot de S8 met ongelijkvloerse kruisingen, maar het knooppunt was hierbij niet wezenlijk gewijzigd.

De verbinding van Łódź naar Warszawa en vice versa ontbreekt op dit knooppunt. In 2019 begonnen werkzaamheden om het knooppunt te vervolledigen, waarbij er een slinger komt voor verkeer van Łódź naar Warszawa en een reguliere verbindingsweg in de andere richting. In december 2019 is de fly-over van het knooppunt gesloopt. Er was daarna enige tijd een provisorische rotonde met enorme congestie tot gevolg. Sinds 30 december 2020 is er weer sprake van een ongelijkvloerse aansluiting toen de nieuwe fly-over van Warszawa richting Katowice in gebruik werd genomen.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe