Węzeł Podwarpie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Podwarpie
Kruisende wegen
Type klaverblad
Opengesteld 2006

Het Węzeł Podwarpie is een knooppunt in Polen, gelegen ten noorden van Katowice. Hier kruist de S1 de DK1.

Naamgeving

Het Węzeł Podwarpie is vernoemd naar het dorpje Podwarpie dat ten noorden van het knooppunt ligt en uit lintbebouwing bestaat.

Configuratie

Het Węzeł Podwarpie is vormgegeven als een klaverblad met rangeerbanen voor de S1, maar niet langs de DK1. De S1 is een 2x2 droga ekspresowa vanaf de luchthaven van Katowice naar Sosnowiec en Katowice zelf. De DK1 is een 2x2 gelijkvloerse hoofdweg vanaf Częstochowa en gaat ter plekke over in de DK86 naar Katowice. Het knooppunt ligt in open gebied met weilanden en wat lintbebouwing op circa 290 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het Węzeł Podwarpie bestaat waarschijnlijk al sinds de jaren 70 als aansluiting tussen de DK1 en de DK86. In 2006 is de S1 tussen het Węzeł Podwarpie en de luchthaven van Katowice opengesteld voor het verkeer, waarmee ook de aansluiting is gemoderniseerd tot klaverblad met rangeerbanen.

Met de aanleg van de A1 tussen Piotrków Trybunalski en het Węzeł Pyrzowice nam het doorgaande belang van het Węzeł Podwarpie af. Het knooppunt vervult sindsdien vooral nog een regionaal belang.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe