Węzeł Poznań–Wschód

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poznań–Wschód
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 04-06-2012

Het Węzeł Poznań–Wschód is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Poznań. Hier kruist de A2 de S5.

Naamgeving

Het Węzeł Poznań–Wschód (Poznań-Oost) is vernoemd naar de grote stad Poznań dat ongeveer 15 kilometer westelijker ligt. De voormalige naam was het Węzeł Kleszczewo, naar een nabijgelegen dorp, maar die naam was te onduidelijk voor ter plekke onbekenden.

Configuratie

Het Węzeł Poznań–Wschód is een standaard trompetknooppunt, waarbij de 2x2 A2 oost-west verloopt vanaf Poznań richting Łódź en Warszawa, en de S5 aftakt en richting Gniezno en Bydgoszcz loopt. De A2 en S5 zijn ten westen van het knooppunt dubbelgenummerd. De S5 gaat met een viaduct over de A2 heen en telt ook 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

De A2 is ter plekke in 2003 opengesteld. Het knooppunt opende tegelijkertijd met de S5 op 4 juni 2012 voor het verkeer. De dubbelnummering van de A2 en S5 is permanent, de S5 slaat pas ten westen van Poznań, bij het Węzeł Poznań–Zachód weer af om richting Wrocław te lopen.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 18.900 voertuigen ter hoogte van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe