Węzeł Poznań–Zachód

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poznań–Zachód
Kruisende wegen
Type dubbel trompet
Opengesteld 03-06-2012

Het Węzeł Poznań–Zachód is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Poznań. Hier kruist de A2 de S5 en S11.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Poznań. Poznań–Zachód betekent letterlijk "Poznań-West". In eerste instantie werd het knooppunt als Węzeł Głuchowo aangeduid, naar het dorpje dat direct ten zuiden van het knooppunt ligt. In een poging om de knooppuntnamen wat duidelijker te maken voor ter plekke onbekenden is gekozen voor het bekendere Poznań.

Configuratie

Het knooppunt wordt vormgegeven als een dubbel trompetknooppunt, waarbij de 2x2 A2 de doorgaande richting van Berlin naar Poznań vormt. De S5 zal vanuit Wrocław overgaan in de S11 naar Koszalin. De S5 en S11 verlopen dus via een TOTSO en zijn met de A2 dubbelgenummerd, tot aan het Węzeł Krzesiny voor de S11 en iets oostelijker voor wat betreft de S5. Het tolstation van de A2 ligt iets ten westen van het Węzeł Poznań–Zachód. Het knooppunt ligt in een open omgeving ten zuidwesten van de stad Poznań op circa 80 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Op 27 oktober 2004 opende de A2 tussen Nowy Tomyśl en het Węzeł Komorniki bij Poznań. Op 3 juni 2012 volgde de S11 tot aan Poznań-Dabrówka, waarmee het knooppunt voor het eerst te berijden was.

Op 30 juli 2015 begon de bouw van de S5 vanaf het Węzeł Poznań–Zachód naar Mosina over 16 kilometer. Dit deel is op 30 december 2018 provisorisch geopend met één rijbaan met tegenverkeer, later met 2x2 provisorische rijstroken. De volledige ingebruikname volgde op 14 december 2019.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe