Węzeł Poznań-Krzesiny

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poznań-Krzesiny
Kruisende wegen
Type klaverblad
Opengesteld 2006

Het Węzeł Poznań-Krzesiny is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Poznań. Hier kruist de A2 de S11.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorpje Krzesiny dat ten zuidwesten van het Węzeł Krzesiny ligt en onderdeel is van de agglomeratie Poznań. In 2013 werd ook de naam Poznań Krzesiny geïntroduceerd.

Configuratie

Het Węzeł Poznań-Krzesiny is als klaverblad vormgegeven, met rangeerbanen langs de A2, maar niet langs de S11. De A2 is de oost-westsnelweg vanaf Berlin naar Warszawa, terwijl de S11 vanuit Ostrów Wielkopolski uit het zuidoosten komt en hier eindigt op de A2. De DK11 gaat dan verder de stad Poznań in als een 2x2 ongelijkvloerse stadsweg. Het knooppunt ligt in een semi-stedelijke omgeving op circa 80 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 2003 zijn zowel het wegvak van het Węzeł Komorniki tot het Węzeł Poznań-Krzesiny als het wegvak vanaf het Węzeł Poznań-Krzesiny tot aan Września opengesteld voor het verkeer. De S11 is in 2006 opgeleverd als een upgrade van de DK11 ten zuiden van het Węzeł Krzesiny tot aan Kórnik. Tevens is de DK11 de stad Poznań in gemoderniseerd en feitelijk een soort snelweg.

In 2012 is het Węzeł Poznań-Zachód opengesteld voor het verkeer ten westen van Poznań. Vanaf hier gaat de S11 dan verder richting Koszalin en is de A2 met de S11 worden dubbelgenummerd. Later zal daar ook nog de S5 bij komen.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe