Węzeł Pyrzowice

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Pyrzowice
Pyrzowice.png
Kruisende wegen A1-PL.svgS1-PL.svgS11-PL.svg
Type klaverblad
Opengesteld 01-06-2012

Het Węzeł Pyrzowice is een knooppunt in Polen, gelegen bij Katowice Airport. Hier kruist de A1 de S1 en S11.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Pyrzowice en de luchthaven Pyrzowice (Katowice) dat ten oosten van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het Węzeł Pyrzowice zal worden vormgegeven als een klaverblad.[1] De A1 wordt de doorgaande verbinding vanuit Łódź naar Gliwice en krijgt een tolstation ten noorden van het knooppunt. De S1 komt vanuit Katowice en loopt langs de luchthaven en eindigt op het Węzeł Pyrzowice. Vanaf hier begint de S11 en loopt naar Poznań. Het knooppunt ligt in open gebied op circa 290 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 2009 ging A1 in aanleg tussen het Węzeł Pyrzowice en het Węzeł Gliwice-Sośnica. Tevens ging eind 2010 de S1 in aanleg tussen Pyrzowice en het Węzeł Pyrzowice. Beide snelwegen zijn op 1 juni 2012 opengesteld voor het verkeer. Vervolgens is de A1 ten noorden van het knooppunt aangelegd, dat op 2 augustus 2019 werd opengesteld voor het verkeer. Het knooppunt was hiermee in drie richtingen te berijden.

Toekomst

Oorspronkelijk was het gepland dat de S11 op het Węzeł Pyrzowice zou aansluiten, maar later is besloten om de S11 zuidelijker op de A1 te laten aansluiten. Onduidelijk is wat nu de plannen voor het incomplete knooppunt is. Er is een voorbereiding voor een westwaartse verlenging van de S1.

Referenties

Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe