Węzeł Pyrzowice

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Pyrzowice
Pyrzowice.png
Kruisende wegen A1-PL.svgS1-PL.svgS11-PL.svg
Type klaverblad
Opengesteld 01-06-2012

Het Węzeł Pyrzowice is een knooppunt in Polen, gelegen bij Katowice Airport. Hier kruist de A1 de S1 en S11.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het dorp Pyrzowice en de luchthaven Pyrzowice (Katowice) dat ten oosten van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het Węzeł Pyrzowice zal worden vormgegeven als een klaverblad.[1] De A1 wordt de doorgaande verbinding vanuit Łódź naar Gliwice en krijgt een tolstation ten noorden van het knooppunt. De S1 komt vanuit Katowice en loopt langs de luchthaven en eindigt op het Węzeł Pyrzowice. Vanaf hier begint de S11 en loopt naar Poznań. Het knooppunt ligt in open gebied op circa 290 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 2009 ging A1 in aanleg tussen het Węzeł Pyrzowice en het Węzeł Gliwice-Sośnica. Tevens ging eind 2010 de S1 in aanleg tussen Pyrzowice en het Węzeł Pyrzowice. Beide snelwegen zijn op 1 juni 2012 opengesteld voor het verkeer.

Toekomst

De aanleg van de A1 verder naar het noorden zal pas na 2013 beginnen en in 2015 of later worden opengesteld. De aanleg van de S11 zal waarschijnlijk nog iets langer op zich laten wachten.

Referenties

Knooppunten in Polen

BaliceBiałe BłotaBielany WrocławskieBieżanówBrzęczkowiceCzerniewiceElbląg-WschódGdańsk-PołudnieGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaWęzeł Kraków-PołudnieKrzesinyKrzyżowaKurów-ZachódLegnicaŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekOlsztyn-PołudnieOlsztynekOpaczPiotrków TrybunalskiPodwarpiePoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódStryszekSzczecin-KluczWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe