Węzeł Raczki

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Raczki
Raczki.png
Kruisende wegen S61-PL.svgDK8-PL.svg
Type klaverblad
Opengesteld 07-11-2014

Het Węzeł Raczki is een knooppunt in Polen, gelegen bij het dorp Raczki in het noordoosten van het land. Het knooppunt is vormgegeven als een klaverblad, hier sluit de DK8 op de S61 aan.

Naamgeving

Raczki is een dorp ten zuidwesten van de stad Suwałki waarbij het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt is een klaverblad met rangeerbanen langs de S61, maar niet de DK8. De S61 vormt (in de toekomst) de doorgaande verbinding vanaf Warszawa naar Litouwen en telt 2x2 rijstroken. De DK8 is een 1x2 autoweg klasse GP en verloopt vanaf Augustów tot dit knooppunt. In het verlengde ligt een verbindingsweg naar een districtsweg, feitelijk een afrit naar Raczki. Even ten oosten van het knooppunt gaat de S61 met een brug over de rivier de Rospuda heen. Het knooppunt ligt in agrarisch gebied op circa 160 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het knooppunt is aangelegd als onderdeel van de omgelegde DK8 en S61 tussen Augustów en Suwałki tussen 2012 en 2014. Het knooppunt opende op 7 november 2014 voor het verkeer met 3 van de 4 verbindingen, de S61 naar het zuidwesten was destijds nog niet in aanleg. Het knooppunt is wel volledig aangelegd met alle verbindingswegen en lussen, maar is nog niet volledig in gebruik.[1]

Toekomst

De S61 naar het zuidwesten moet nog aangelegd worden. Dit project heeft prioriteit binnen het wegenbouwprogramma van 2014 tot 2020.

Referenties

Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe