Węzeł Gdańsk-Południe

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Węzeł Straszyn)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gdańsk-Południe
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 09-07-2012

Het Węzeł Gdańsk-Południe (knooppunt Gdańsk-Zuid) is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Gdańsk. Hier kruist de S6 de S7.

Naamgeving

De oorspronkelijke werknaam voor het knooppunt was Straszyn, een dorpje nabij het knooppunt. Het is uiteindelijk het knooppunt Gdańsk-Południe (Gdańsk-Zuid) genoemd om meer duidelijkheid te geven voor ter plekke onbekende weggebruikers. De stad Gdańsk ligt een paar kilometer naar het noordoosten.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, een relatief eenvoudig knooppunt voor een grote stad als Gdańsk. De S6 vormt de doorgaande noord-zuidrichting en telt 2x2 rijstroken en gaat iets verder zuidelijk bij het dorp Rusocin over in de A1 naar Toruń en Łódź. De S7 begint op dit punt en voert westwaarts langs de zuidzijde van Gdańsk om daarna richting Warszawa af te buigen. Dit is het beginpunt van de langste snelweg van Polen. Het kunstwerk van de S7 over de S6 is een stalen boogbrug. Direct ten zuiden van het knooppunt is de aansluiting Straszyn.

Geschiedenis

Tussen 1973 en 1977 is de eerste rijbaan van de S6 aangelegd tussen Gdynia en Pruszcz Gdański, iets ten zuiden van het huidige knooppunt. Tussen 1978 en 1984 is de tweede rijbaan aangelegd van Gdynia tot Straszyn. In 2002 is de S6 gemoderniseerd, aangezien het de oudste snelweg is die door Polen zelf is aangelegd. De aansluitende S7 is tussen 2009 en 2012 aangelegd en opende op 9 juni 2012 voor het verkeer, waarmee het knooppunt een feit was. Dit knooppunt is tevens het eerste knooppunt tussen twee snelwegen in de regio Gdańsk.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 41.200 voertuigen ter hoogte van het knooppunt. Van de S7 zijn nog geen verkeersintensiteiten bekend, in eerste instantie worden dagelijks circa 15.000 voertuigen verwacht.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe