Węzeł Bydgoszcz-Południe

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Węzeł Stryszek)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bydgoszcz-Południe
Kruisende wegen
Type klaverblad
Opengesteld 18-12-2009

Het Węzeł Bydgoszcz-Południe is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Bydgoszcz. Het knooppunt is vormgegeven als klaverblad, hier kruist de S10 de DK25.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de ligging ten opzichte van de stad Bydgoszcz. Bydgoszcz-Południe betekent 'Bydgoszcz-Zuid'. Een voormalige naam was het knooppunt Stryszek. Stryszek is de naam van een bosgebied rond het knooppunt. In de trend om knooppunten meer algemene namen te geven is de naam Bydgoszcz-Południe geïntroduceerd.

Configuratie

Het knooppunt is een klaverblad met rangeerbanen voor oost-westverkeer, naar het westen toe is dit de 2x2 S10, naar het oosten de 1x2 DK10. Vanuit het zuiden komt de 1x2 DK25 en telt ten noorden van het knooppunt 2x2 rijstroken. Formeel loopt ook de DK5 vanaf het westen naar het noorden, maar zal in de toekomst westelijk rond Bydgoszcz geleid worden als de S5.

Geschiedenis

Het knooppunt is ouder dan de S10 zelf en was in eerste instantie een klaverblad tussen de DK5, DK10 en DK25 en is circa 2008 opengesteld. Op 18 december 2009 opende de S10 westelijk van het knooppunt met 2x2 rijstroken. Het betrof hier de ombouw van de enkelbaans DK10 naar een 2x2 droga ekspresowa. De DK5/DK25 ten noorden van het knooppunt was al sinds minimaal de jaren '90 met 2x2 rijstroken uitgerust.

Toekomst

In de toekomst moet de DK10 oostelijk van Bydgoszcz omgebouwd worden tot de S10. Ook is het gepland de S5 westelijk rond Bydgoszcz aan te leggen, waarmee de DK5 bij dit knooppunt zal komen te vervallen. Daarna is het feitelijk niet meer dan een belangrijke afrit in plaats van knooppunt tussen snelwegen. Incidenteel wordt wel eens voorgesteld om de DK25 om te bouwen tot S25, maar die plannen zijn nog verre van concreet.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 22.200 voertuigen over de DK5/DK25 ten noorden van het knooppunt, 11.800 voertuigen over de S10 ten westen van het knooppunt, 7.500 voertuigen over de DK10 ten oosten van het knooppunt en 10.900 voertuigen over de DK25 ten zuiden van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe