Węzeł Toruń-Południe

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toruń-Południe
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 21-12-2013

Het Węzeł Toruń-Południe (Knooppunt Toruń-Zuid) is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Toruń waar de A1 de S10 kruist.

Naamgeving

Het knooppunt was oorspronkelijk het Węzeł Czerniewice genoemd. Czerniewice is een wijk van de stad Toruń. Later is dit gewijzigd in Toruń-Południe (Toruń-Zuid), wat voor ter plekke onbekenden duidelijker is.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, waarbij de A1 uit Gdańsk de S10 richting Bydgoszcz kruist. De A1 loopt zuidwaarts in de richting Łódź. Direct naast het trompetknooppunt ligt een halfklaverblad met de DK1 die vanaf Toruń naar Włocławek loopt. Tevens zitten daar nog twee spoorviaducten tussen. Het knooppunt ligt verder in een beboste omgeving op circa 65 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 1998 opende de oostelijke bypass van Toruń, inclusief de brug over de rivier de Wisła als een enkelbaans droga ekspresowa. In 2005 werd de zuidelijke rondweg van Toruń geopend, eveneens als de enkelbaans S10. Op 14 oktober 2011 opende de A1 vanaf Grudziądz naar Toruń, inclusief een tweede brug over de Wisła bij Toruń. Sindsdien is de A1 hier dubbelgenummerd met de S10, alhoewel de S10 nog niet ten oosten van Toruń loopt of in aanleg is. Op 21 december 2013 opende de A1 ten zuiden van het knooppunt, waarmee er ook daadwerkelijk sprake is van een knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudnieOstrów Mazowiecka-PółnocPiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe