Węzeł Warszawa-Lubelska

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Warszawa-Lubelska
Warszawa-Lubelska.png
Kruisende wegen S2-PL.svgS17-PL.svg
Type klaverturbine
Opengesteld 2019

Het Węzeł Warszawa-Lubelska, vaak kortweg het Węzeł Lubelska is een gepland knooppunt in Polen, gelegen aan de oostkant van de hoofdstad Warszawa (Warschau). Hier kruist de S2 de S17.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de regio Lubelskie (Lublin), waar het knooppunt de toegangspoort naar is via de S17. De DK17 heet ook de Trasa Lubelska. In het oosten van Warszawa is ook een wijk die zo heet.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klaverturbine, waarbij de S2 de zuidelijke rondweg van Warszawa vormt, die oostwaarts verder gaat naar Siedlce en Terespol, en de S17 die de oostelijke rondweg vormt en verder gaat naar Lublin en Hrebenne. Het knooppunt is daarmee een belangrijke schakel in de ringweg van de stad. De verbinding van zuid naar west en van west naar noord verloopt via een turbineboog, de verbinding van oost naar zuid en vanaf noord naar oost verlopen via een klaverlus.

Toekomst

Het knooppunt is een apart project dat plantechnisch parallel wordt uitgevoerd aan de bouw van de S2, maar daar formeel geen onderdeel van is. Het omvat de bouw van 3,5 kilometer S17 en 1,9 kilometer S2. De aanbestedingsprocedure startte op 12 juni 2015.[1] Het project is als een design-buildcontract in de markt gezet. Op 23 augustus 2016 werd de bouwvergunning verleend.[2]

Referenties

Knooppunten in Polen

BaliceBiałe BłotaBielany WrocławskieBieżanówBrzęczkowiceBydgoszcz-PołudnieCzerniewiceElbląg-WschódGdańsk-PołudnieGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaWęzeł Kraków-PołudnieKrzesinyKrzyżowaKurów-ZachódLegnicaŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczPiotrków TrybunalskiPodwarpiePoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe