Węzeł Warszawa-Lotnisko

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Węzeł Warszawa-Południe)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Warszawa-Lotnisko
Kruisende wegen
Type klavermolen
Opengesteld 06-09-2013

Het Węzeł Warszawa-Lotnisko(vliegveld), ook wel Warszawa-Południe (zuid) is een knooppunt in Polen, gelegen bij de hoofdstad Warszawa, waar de S2 de S79 kruist.

Naamgeving

Het Węzeł Warszawa-Południe betekent letterlijk het Knooppunt Warszawa-Zuid. Alhoewel er meer knooppunten langs de zuidzijde van Warszawa komen, ligt deze wel precies in het midden van de zuidkant van de stad. Een werknaam van het knooppunt was voorheen "Lotnisko", wat luchthaven betekent vanwege de nabijheid van Warszawa-Chopin Airport.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klavermolen. Het is een vrij krap knooppunt, met name aan de oostzijde vanwege de spoorlijn Warszawa - Radom die er pal langs loopt. De westkant is vormgegeven als een regulier klaverblad, echter de verbindingen vanaf vanaf zuid naar west en vanaf west naar noord zijn vormgegeven als verbindingswegen van een windmolenknooppunt, met krappe boogstralen. Een deel van het knooppunt ligt verdiept onder maaiveld. De S2 gaat onder de S79 door, die op maaiveld ligt. Naar het zuiden moet later de S7 aansluiten. De S2 is de zuidelijke bypass van Warszawa, de S79 is een korte noord-zuidsnelweg langs de luchthaven.

Geschiedenis

De aanleg van het knooppunt begon in 2009 als onderdeel van de S79. Later in 2009 begonnen ook de werkzaamheden aan de S2 ten westen en oosten van het knooppunt. De hoofdwerkzaamheden aan het knooppunt en de onderdoorgang onder de spoorlijn zijn in 2011-2013 uitgevoerd. Het knooppunt is op 6 september 2013 opengesteld, samen met de S2 naar het westen en de S79 naar het noorden. Als laatste is op 30 augustus 2022 het deel van de S7 ten zuiden van het knooppunt geopend. Het knooppunt was toen al 9 jaar gereed.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekNowe MarzyOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodborzePodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe