Wegkantstation

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf WKS)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een wegkantstation onder een portaal langs de A50 bij Herveld.
Een ongemonteerd wegkantstation met zicht op de elektronica.

Een wegkantstation, vroeger ook onderstation (OS) genoemd, is het component binnen MTM dat onder andere verantwoordelijk is voor het aansturen van de matrixsignaalgevers boven de weg. Het wegkantstation is verbonden met detectorstations die via detectielussen in het wegdek de gemiddelde snelheid meten. Het wegkantstation zelf bestaat in de meeste gevallen uit een industriële computer of PLC's die verantwoordelijk zijn voor de taken van een wegkantstation. De componenten wegkantstation, signaalgever en detector station worden gezamenlijk ook wel aangeduid als wegkantsysteem (WKS).

Het wegkantsysteem meet voertuigpassages en meldt op basis hiervan aan de verkeerscentrale: gemiddelde snelheid, verkeersintensiteit, aantal voertuigen per categorie (zoals personenauto's en vrachtwagens), en een file-indicator. De verkeerscentrale vraagt te tonen beelden aan bij het wegkantsysteem, het WKS kiest zelf voor het meest restrictieve beeld uit drie typen bronnen: AID (automatic incident detection = filewaarschuwing), operatoropdracht en evt. LIB (lokale ingreepbron, bijvoorbeeld een nabijgelegen tunnelbesturingssysteem).

Mocht de verbinding met de verkeerscentrale uitvallen (bijv. t.g.v. een doorgegraven kabel) dan schakelt het wegkantsysteem over op lokale modus. AID-bepaling verricht het dan zelf, mede op basis van rechtstreekse verbindingen met enkele stroomafwaarts gelegen detectorstations. De laatste operatoropdracht wordt vastgehouden, en evt. LIB-opdrachten komen op reguliere wijze (lokaal) binnen.

Naast de aansturing van signaalgevers en het verwerken van de gegevens van de detectorstations kunnen ook kantelwalspanelen worden aangestuurd via een wegkantsysteem.[1] Dit wordt met name toegepast bij spitsstroken.

Wegkantsystemen zijn voorzien van een verbinding met de verkeerscentrale. In oudere installaties gaat dit nog via koper; in de nieuwere generaties is dit middels een glasvezelverbinding. Voor het geval van stroomuitval is een wegkantstation altijd voorzien van een accu. Deze kunnen korte stroomonderbrekingen tot tenminste een half uur opvangen.

In 2021 is gestart met de uitrol van iWKS (intelligente wegkantstations).[2]

Maximaal weer te geven snelheid

WKS aandeel (2020) Weer te geven snelheid
WKS 1.0 (PL) 36% maximaal 90 km/h
WKS 1.0 (UDP) 31% maximaal 90 km/h met halogeen, maximaal 100 km/h met LED
WKS 1.2 17% maximaal 120 km/h
WKS 1.3 15% maximaal 130 km/h

Toekomst

Het is gepland om in de toekomst geleidelijk over te gaan op aansturing via 'in-car' systemen, ook wel 'floating car data' genoemd.[3]

Referenties