Western Peripheral Expressway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf WPE)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
KMP Expressway map.png
-
Begin Kundli
Einde Palwal
Lengte 136 km
Route

Afslagsymbool.svg NH1.svg

Afslagsymbool.svg Bahadurgarh NH10.svg

Afslagsymbool.svg Manesar NH8.svg

Afslagsymbool.svg Tauru

Afslagsymbool.svg Sohna

Afslagsymbool.svg Palwal NH2.svg

De Western Peripheral Expressway, ook bekend als de Kundli - Manesar - Palwal Expressway of KMP Expressway, is een expressway in India. De snelweg vormt de westelijke bypass van Delhi met een lengte van 136 kilometer. Samen met de Eastern Peripheral Expressway is er een volledige ringsnelweg rond Delhi van 271 kilometer.

Routebeschrijving

De snelweg begint op een aansluiting met de National Highway 1, 30 kilometer ten noorden van Delhi. De ringweg loopt dan langs de westkant van de enorme stad, door een overwegend vlak plattelandsgebied dat diverse kleine stadjes kent. Echter maar weinig plaatsen zijn op de snelweg aangesloten, de aansluitingen liggen vrij ruim uit elkaar en geven veelal alleen toegang naar de national highways. De snelweg passeert 30 kilometer ten westen van Delhi langs en loopt langs een groot bedrijventerrein ten zuidwesten van de stad. Het landschappelijk mooiste deel bevindt zich nabij Tauru, waar de snelweg kortstondig door een rotsachtige canyon loopt, de rest van de snelweg voert door vlak terrein met weilanden. Ten zuiden van de stad Palwal, 60 kilometer ten zuiden van Delhi, eindigt de snelweg op de National Highway 2.

Geschiedenis

De aanleg begon in 2006. De snelweg was gepland om al in juni 2009 open te gaan, maar de aanleg lag jarenlang grotendeels stil, vanaf midden 2011 lag het bouwtempo zeer laag.[1] De werkzaamheden zijn in 2015 hervat[2] en de eerste 52 kilometer tussen Manesar en Palwal is op 18 maart 2016 opengesteld,[3] met een officiële openstellingsceremonie op 5 april 2016.[4][5]

Het deel van Manesar tot Kundli is na jaren vertraging in 2018 opengesteld.[6] Een openstelling in juni 2017 was ook aangekondigd,[7] later werd gesproken van november 2017,[8] vervolgens maart 2018[9] en daarna augustus 2018.[10][11] Vervolgens werd gesproken over een openstelling op 2 oktober 2018,[12] uiteindelijk is de snelweg op 19 november 2018 geopend,[13] maar met kritiek dat de snelweg nog niet klaar was en de openstelling meer een politieke stunt is.[14] De snelweg heeft alleen aansluitingen met andere National Highways. Er zijn 16 viaducten aangelegd waarover staats- en districtswegen lopen, 7 viaducten en 34 tunnels kruisen de snelweg als dorpswegen en er komen 33 tunnels voor landbouwvoertuigen.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Palwal Manesar 52 km 18-03-2016
Manesar Kundli 84 km 19-11-2018

Zie ook

Referenties

Expressways in India

Cross-country routes:

Agra - Lucknow ExpresswayAhmedabad - Vadodara ExpresswayBundelkhand ExpresswayDelhi - Jaipur ExpresswayDelhi - Meerut ExpresswayDelhi - Mumbai ExpresswayDurgapur ExpresswayGanga ExpresswayJaipur - Kishangarh ExpresswayLucknow - Kanpur ExpresswayNagpur - Mumbai ExpresswayPathankot - Ajmer ExpresswayPurvanchal ExpresswayUpper Ganga Canal ExpresswayYamuna Expressway


Metropolitan routes:

Airport Expressway (Mumbai)Allahabad Bypass ExpresswayAmbala - Chandigarh ExpresswayBamroli - Althan ExpresswayBangalore Airport ExpresswayBangalore Elevated TollwayBangalore - Mysore ExpresswayBangalore Ring RoadChennai Bypass ExpresswayChennai Outer Ring RoadChennai Port - Maduravoyal ExpresswayDelhi - Gurgaon ExpresswayDelhi - Noida Direct FlywayDwarka ExpresswayEastern Expressway (Mumbai)Eastern Freeway (Mumbai)Eastern Peripheral Expressway (Delhi) • Hyderabad Elevated ExpresswayHyderabad Outer Ring RoadKona ExpresswayMumbai - Nashik ExpresswayMumbai - Pune ExpresswayNoida - Greater Noida ExpresswayWestern ExpresswayWestern Freeway MumbaiWestern Peripheral Expressway (Delhi)