Wacker Drive

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wacker Drive is een stadsweg in Chicago, Illinois. De weg vormt een halve ringweg rond het centrum, en bestaat uit twee verschillende niveaus. Het grootste deel is een dubbeldeks stadsweg, en is 3,5 kilometer lang.

Routebeschrijving

Wacker Drive bestaat uit twee dekken, de Lower Wacker Drive en de Upper Wacker Drive. De dubbeldeks weg loopt langs de Chicago River rond de Chicago Loop, het centrum van de stad. Wacker Drive begint ter hoogte van Harrison Street, gelegen nabij het eindpunt van de Interstate 290. De weg loopt dan 1,5 kilometer noordwaarts en vervolgens 2 kilometer oostwaarts, om dan te eindigen onder Lake Shore Drive.

Langs Wacker Drive staan tal van wolkenkrabbers, waaronder enkele torens van meer dan 200 meter hoogte, inclusief de 442 meter hoge Willis Tower (voorheen Sears Tower). Alhoewel Wacker Drive dubbeldeks is, is het geen snelweg. Op beide niveaus komen verkeerslichten en voetgangersoversteken voor. De maximumsnelheid op Wacker Drive is 30 mph (50 km/h).

Geschiedenis

Het plan voor een dubbeldeks weg langs de Chicago River werd al in 1909 gemaakt. Chicago was destijds één van de grootste steden ter wereld met 2 miljoen inwoners. Het eerste deel van de dubbeldeks weg kwam in 1926 gereed, het oost-westdeel tussen Lake Street en Michigan Avenue. Tussen 1948 en 1954 werd een zuidwaartse verlenging aangelegd tot aan Congress Parkway en Harrison Street. In 1963 en 1975 werd een verlenging oostwaarts gebouwd, naar Lake Shore Drive.

Het oorspronkelijke deel uit 1926, evenals een aansluitend deel ten zuiden daarvan tot aan Randolph Street, is tussen 2001 en 2002 gerenoveerd, het dubbeldeks deel is daarbij compleet vervangen vanaf Randolph Street tot Michigan Street. De renovatie kostte $ 200 miljoen. Tussen 2010 en 2013 is het zuidelijk deel van Wacker Drive gemoderniseerd.

Referenties