Wakota Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wakota Bridge
I-494.svg
Blank.png
Overspant Mississippi River
Rijstroken 2x5
Totale lengte 576 meter
Hoofdoverspanning 142 meter
Hoogte brugdek 20 meter
Openstelling 2006/2010
Verkeersintensiteit 104.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Wakota Bridge is een kokerbrug in de Verenigde Staten, gelegen in de staat Minnesota. De brug overspant de Mississippi River ten zuidoosten van St. Paul en is onderdeel van de Interstate 494.

Kenmerken

De Wakota Bridge is een betonnen kokerbrug en bestaat feitelijk uit twee parallelle overspanningen die tegen elkaar aangebouwd zijn. De brug is in totaal 576 meter lang met een hoofdoverspanning van 142 meter. De brug is één van de breedste in de regio Minneapolis-St. Paul en is circa 59 meter breed. De brug heeft 2x5 rijstroken, linker- en rechter vluchtstroken en een voet/fietspad aan de noordzijde. De brug verbindt de suburbs South St. Paul en Newport en is onderdeel van de ringweg Interstate 494. De Wakota Bridge is tolvrij.

Geschiedenis

Wakota Bridge (1959)

De eerste Wakota Bridge opende in 1959 voor het verkeer en was een stalen boogbrug. Deze brug was 570 meter lang en had een hoofdoverspanning van 128 meter. Het brugdek was 16,5 meter breed, met 2x2 rijstroken, zonder vluchtstroken. De brug was al snel ongeschikt voor het toenemende verkeer. Aan beide zijden waren aansluitingen met korte invoegstroken. In 2009 kreeg de brug bij een inspectie de status "structurally deficient".

De brug is vernoemd naar de counties die het verbindt, en is een portmanteau van Washington en Dakota County.

Wakota Bridge (2006)

Vanwege de extreme congestie op de brug werd begin jaren '90 een plan gemaakt voor de vervanging van de brug door een brug met een grotere capaciteit en modernere ontwerpeisen. In 1995 werd een voorstel gedaan voor een tolbrug, maar de omliggende gemeenten waren niet enthousiast om een tolweg aan te leggen. De oorspronkelijke plannen voorzagen een brug met 2x4 rijstroken, maar om weefproblemen met lokaal verkeer te voorkomen is gekozen voor een dwarsprofiel van 2x5 rijstroken, waarbij er een lange weefstrook is tussen de twee aansluitingen aan beide kanten van de brug. De eerste nieuwe Wakota Bridge is tussen 2003 en 2006 aangelegd en was de overspanning voor verkeer richting westen. Deze werd ten noorden van de oude brug uit 1959 aangelegd, die na openstelling van de nieuwe brug gesloopt is.

Wakota Bridge (2010)

Oorspronkelijk was voorzien om beide nieuwe overspanningen onder één contract aan te besteden, wat ook gebeurd is. Problemen met de aanleg en financiële tegenvallers voor de aannemer zorgde er echter voor dat de aannemer de tweede overspanning niet wilde bouwen. Dit project is vervolgens in 2008 opnieuw aanbesteed, waarna de aanleg begon. Op 1 juli 2010 opende de tweede overspanning voor verkeer richting oosten.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 104.000 voertuigen over de brug, die ruim voldoende gedimensioneerd is op deze verkeersintensiteit.

Zie ook

Referenties