Wallis en Futuna

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Mata-Utu
Grootste stad Mata-Utu
Oppervlakte 264 km²
Inwonertal 15.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting WF

Wallis en Futuna (Frans: Wallis et Futuna) is een overzees territorium van Frankrijk, gelegen in de Pacifische Oceaan. Het territorium heeft slechts 15.000 inwoners.

Inleiding

Wallis en Futuna bestaat uit drie hoofdeilanden, de westelijk gelegen eilanden Futuna en Alofi en het oostelijk gelegen eiland Wallis, beide eilanden liggen 230 kilometer uit elkaar. Het eiland Wallis ligt op 360 kilometer afstand van Samoa, de andere twee eilanden liggen 280 kilometer ten noordoosten van Fiji. De eilanden liggen op circa 3.300 kilometer afstand van Australië. Alhoewel de perceptie is dat ze dicht bij Frans Polynesië liggen, bedraagt de afstand tot Tahiti ruim 3.000 kilometer.

Het eiland Futuna is bergachtig, Alofi is heuvelachtig en Wallis is vrij vlak. De hoofdstad Mata-Utu is gelegen op Wallis. De eilanden zijn zeer neerslagrijk en het regent gemiddeld 260 dagen per jaar. De economie van Wallis en Futuna is voornamelijk gebaseerd op assistentie van Frankrijk en de landbouw. 68% van de inwoners woont op het eiland Wallis, de rest voornamelijk op Futuna en een klein deel op Alofi. Het inwonertal van Wallis en Futuna stagneert sinds de jaren '80. De taal op Wallis en Futuna is lokaal, maar het Frans wordt door een grote meerderheid van de bevolking wel verstaan.

Wegennet

Het meest dichte wegennet is op het eiland Wallis te vinden, wat vlak is en waar dus eenvoudig wegen gebouwd konden worden. Futuna heeft een ringweg rond het eiland die zo goed als alle dorpen verbindt. In het binnenland van Wallis zijn geen wegen. Akofi heeft geen wegen. Er zijn geen autosnelwegen in Wallis en Futuna en vermoedelijk ook geen verkeerslichten.

De wegen op Wallis en Futuna zijn genummerd als een route territoriale. Op Futuna zijn de RT1 en RT2, op Wallis de RT1 t/m RT6.

Referenties


Overzeese départementen en territoria van Frankrijk

Frans-GuyanaGuadeloupeMartiniqueMayotteRéunion

Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëSaint-BarthélemySaint-MartinSaint Pierre and MiquelonWallis en Futuna