Wallonie

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Wallonië)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Namur (Namen)
Grootste stad Charleroi
Oppervlakte 16.844 km²
Inwonertal 3.546.329
Lengte snelwegennet 869 km
Eerste snelweg 1964
Afkorting WAL

Wallonie (Nederlands: Wallonië, Duits: Wallonie of Wallonien) is een gewest van België, gelegen in het zuiden van het land. Het gewest telt ruim 3,5 miljoen inwoners.

Inleiding

Wallonie ligt in het zuiden van België. In het noorden grenst het gewest aan het gewest Vlaanderen en Nederland. In het oosten grenst het gewest aan Duitsland en Luxemburg. In het zuiden grenst het gewest aan Frankrijk. Het gewest is opgedeeld in vijf provincies, namelijk Brabant wallon, Hainaut, Liège, Luxembourg en Namur.

Wegbeheer

Wallonie is als gewest verantwoordelijk voor het de aanleg en onderhoud van autosnelwegen en gewestwegen op Waals grondgebied, dus inclusief de Duitstalige Gemeenschap. De gewestwegen zijn veelal N-wegen. In totaal beheert het gewest 7738 kilometer aan wegen, waarvan 869 kilometer autosnelweg. Daarnaast zijn er 714 kilometer aan provinciale wegen die door de provincies afzonderlijk worden beheerd.[1] Deze zijn vaak genummerd als P-wegen en komen enkel in Wallonie nog voor. Uiteindelijk is de bedoeling dat alle provinciale wegen worden overgedragen aan het gewest en later eventueel aan gemeenten.

Referenties

Provincies van België

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Vlaanderen: AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-Vlaanderen


Wallonie: Brabant wallonHainautLiègeLuxembourgNamur