Warringah Freeway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
New South Wales alphanumeric route M1.svg
Warringah Freeway map.png
M1
Begin Sydney
Einde Sydney
Lengte 4 km
Route

Gore Hill Freeway

Afslagsymbool.svg Willoughby Road

Afslagsymbool.svg Brook Street

Afslagsymbool.svg Miller Street

Afslagsymbool.svg Ernest Street

Afslagsymbool.svg Falcon Street

Afslagsymbool.svg Military Road

Afslagsymbool.svg Alfred Street

Afslagsymbool.svg Sydney Harbour Tunnel

Afslagsymbool.svg Arthur Street

Afslagsymbool.svg Pacific Highway

Afslagsymbool.svg Lavender Street

Bradfield Highway

De Warringah Freeway is een freeway in Sydney, New South Wales, Australië. De snelweg vormt een noord-zuidverbinding tussen de Gore Hill Freeway in de noordelijke wijken en de Bradfield Highway over de Sydney Harbour Bridge naar het centrum van Sydney. Alhoewel de snelweg slechts 4 kilometer lang is, is het wel één van de belangrijkste en breedste snelwegen van de regio.

Routebeschrijving

De 16-strooks parallelstructuur.

In de wijk Naremburn gaat de Gore Hill Freeway vanuit de westelijke wijken en voorsteden over in de Warringah Freeway. De snelweg telt 2x3 rijstroken en loopt deels verdiept door de dichtbebouwde wijken. Na Brook Street zijn er 2x5 rijstroken beschikbaar, dat zich vervolgens vanaf Military Road verdeelt over een parallelsysteem met op zijn breedst 16 rijstroken. Dit is één van de meest complexe situaties in Australië. De snelweg verdeelt zich dan over de toeloop naar de Bradfield Highway over de Sydney Harbour Bridge en de Sydney Harbour Tunnel, een toltunnel met het tolstation in de middenberm van de Warringah Freeway. Op het overgangspunt van de Warringah Freeway naar de Bradfield Highway staan al hoge gebouwen langs de snelweg. De Bradfield Highway gaat dan rechtdoor het centrum in.

Geschiedenis

De planning voor de Warringah Freeway begon in 1951, en het eerste deel opende op 18 juni 1968 voor het verkeer. De originele plannen voorzagen een noordelijke doortrekking via Castlecrag naar Castle Cove. Deze relatie wordt nu deels bediend door de Pacific Highway, een reguliere stadsweg. In 1978 eindigde de snelweg bij Brook Street. Pas in 1992 sloot de Warringah Freeway aan op de Gore Hill Freeway. De snelweg had oorspronkelijk 2x3 rijstroken met in de middenberm een 2x2 wisselstrook, zodat in totaal 7 rijstroken in de spitsrichting beschikbaar was. Voor 1992 was het een vreemd gezicht om een 16-strooks snelweg te zien die 2 kilometer verder op het onderliggend wegennet eindigde.

Voorheen werd de wisselstructuur handmatig omgezet, wat in 1990 geautomatiseerd werd met een beweegbare barrier en dynamische verkeersborden. In 1992 opende de de Sydney Harbour Tunnel, die de druk op de Sydney Harbour Bridge wat verlichtte. Er is tevens een busbaan toegevoegd.

Sinds 2013 is de Warringah Freeway onderdeel van de M1. Voor 2013 was de snelweg genummerd als onderdeel van de Metroad 1 (ook M1).

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 244.000 voertuigen van de Warringah Expressway gebruik, splitsend naar 155.000 voertuigen voor de Sydney Harbour Bridge en 89.000 voertuigen door de Sydney Harbour Tunnel.[1] De Warringah Freeway is daarmee de drukste snelweg van Sydney.

Referenties

  1. Traffic Volume Viewer | Roads and Maritime Services
Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway