Warschau

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Warschau.

Warszawa (Nederlands exoniem: Warschau) is de hoofdstad van Polen. De stad ligt aan de rivier de Wisła centraal in het land, net in het oosten van Polen, in de provincie Mazowieckie. De stad zelf telt 1.794.000 inwoners (2021), met de voorsteden een stedelijk gebied van 3.101.000 inwoners.

Inleiding

Warschau is een vrij grote stad, op zowel de oost- als westoever van de rivier de Wisła. Het voorstedelijk gebied is niet aaneengesloten, maar strekt zich vrij ver uit, waardoor de agglomeratie ongeveer 40 bij 40 kilometer meet. Veel wijken van de stad bestaan uit betonnen flats, een overblijfsel uit de communistische tijd, maar woonwijken met vrijstaande huizen komen veel voor, met name verder buiten de stedelijke kern. Het oude centrum is gelegen op de westoever van de rivier de Wisła. De stad is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, maar het historische centrum is na de oorlog herbouwd. Daarnaast kent de stad een groot zakencentrum direct ten zuiden van het oude centrum, met een groeiend aantal wolkenkrabbers. De luchthaven ligt ten zuidwesten van de stad, relatief dicht bij het centrum. De stad is opgedeeld in 18 districten, variërend in inwonertal van 15.000 tot 227.000 inwoners.

Bestaande infrastructuur

Momenteel ligt er in en om Warschau één autostrada, de A2. Tevens zijn er drie droga ekspresowa, de S2, de S8 en de S79. De stad beschikt ook over een vrij uitgebreid netwerk van brede wegen die regelmatig ongelijkvloers zijn. Een aantal belangrijke doorgaande wegen, drogi krajowe, komen samen in de stad. De DK2 komt vanuit Poznań en loopt naar Brest. De DK7 komt vanuit Kraków en loopt naar Gdańsk. De DK8 komt vanuit Wrocław en loopt richting Białystok. De DK17 begint in de stad en loopt richting Lublin. De DK61 begint in Warschau en loopt naar het noorden. De DK79 begint ook in de stad en loopt naar het zuiden.

Autostrada

 • oost-west. Eindigt in het westen van de stad, gepland om verder vanaf het oosten van de stad te gaan, onderbroken door de S2.

Droga ekspresowa

 • oost-west. Vormt de zuidelijke bypass
 • oost-west. Vormt de noordelijke en westelijke bypass.
 • noord-zuid. Loopt langs de luchthaven.

Droga Krajowa

Deze DK-wegen zijn over het algemeen redelijk goed uitgebouwd, maar geen enkele route door de stad is echt volledig ongelijkvloers.

 • oost-west. Loopt ten zuiden van het centrum langs, telt 2x2 tot 2x3 rijstroken, gedeeltelijk ongelijkvloers
 • noord-zuid. Loopt door het centrum. 2x2 tot 2x3 rijstroken, aanzienlijk gedeelte ongelijkvloers
 • noord-zuid. Loopt ten westen van het centrum langs. 2x2 tot 2x4 rijstroken, aanzienlijk gedeelte ongelijkvloers.
 • noord-zuid. Begint ten oosten van de stad. 2x1 rijstroken.
 • noord-zuid. Begint aan de noordkant van het centrum. 2x2 tot 2x3 rijstroken, minimaal ongelijkvloers
 • noord-zuid. Begint aan de zuidkant van de stad. 2x3 rijstroken, niet ongelijkvloers

Bruggen over de Wisła

Zie ook Lijst van bruggen over de Wisła.

Warschau bezit een aanzienlijk aantal bruggen over de rivier de Wisła. Van noord naar zuid;

Toekomstige wegen

Het toekomstige snel- en expresswegennet van Warschau.

In Warschau zijn vanaf 2008 plannen in uitvoering gebracht ter verbetering van het doorgaande en lokale wegverkeer in en rond de stad. Eén van de belangrijkste missende verbindingen zijn doorgaande snelwegen door de stad, of een ringweg. Tussen 2008 en 2025 wordt een groot aantal snelwegen gebouwd.

Snelwegen en expresswegen

 • De A2 eindigt ten westen van de stad bij Konotopa. Aan de oostkant van de stad gaat de A2 verder vanaf Lubelska. Opengesteld in 2020.
 • De S2 zal de zuidelijke rondweg vormen, en de twee delen van de A2 verbinden. Inclusief een nieuwe brug over de Wisła. Opengesteld in 2020-2021.
 • De S7 zal de westelijke rondweg vormen, en zal gedeeltelijk dubbelgenummerd zijn met de S8. De S7 zal tussen Wolica en Warszawa-Zachód dubbelgenummerd zijn met de S8. Ten noorden van Warschau komt een nieuw tracé tot aan Kielpin.
 • De S8 zal de westelijke en noordelijke rondweg vormen, gedeeltelijk dubbelgenummerd met de S7. Opengesteld in 2012.
 • De S17 zal de oostelijke rondweg vormen, vanaf Marki aan de S8 richting Lublin.
 • De S79 zal een korte verbinding worden tussen de S2 en de luchthaven van Warschau. Opengesteld in 2013.

Ringweg

De S2, S7, S8 en S17 moeten samen de Ekspresowa Obwodnica Warszawy, de express ringweg van Warszawa gaan vormen, met een lengte van 85 kilometer.

Stedelijke hoofdwegen

Daarnaast zijn er plannen voor ongelijkvloerse routes die niet in aanmerking komen voor een droga ekspresowa of autostrada-classificatie, zoals de Obwodnica śródmiejska, de binnenring van Warschau rond het centrum, zowel op de oost- als westoever van de rivier. Ook staat een Trasa Mostu Północnego in de planning, een noordelijke randweg die nog wat verder buiten de stad zal liggen dan de S8, inclusief een nieuwe brug over de rivier. De Trasa Olszynki Grochowskiej moet een noord-zuidverbinding worden door het oosten van de stad, gelegen in het gebied tussen het centrum en de buitenring S17. De Trasa N-S is een geplande noord-zuidroute in het westen van de stad. Over het algemeen zijn deze tracés geen nieuwe routes, maar volgen deze bestaande boulevards.

Congestie

Warschau was in 2013 de meest filegevoelige stad van de Europese Unie, met de hoogste Travel Time Index (TTI).[1] Dit is vooral een gevolg van de vele wegwerkzaamheden en het ontbreken van een stedelijk snelwegennet. In 2018 was Warschau echter gedaald naar de 14e plaats van meest filegevoelige Europese steden.[2] Dit is te danken aan de oplevering van tal van grote wegenprojecten in de periode 2013-2018.

Referenties

Snelwegen & expresswegen in Warszawa

A2S2S7S8S17S79

DK2DK7DK8DK17DK61DK79

Trasa N-STrasa SiekierkowskaTrasa Mostu PółnocnegoTrasa Olszynki GrochowskiejTrasa ŁazienkowskaEkspresowa Obwodnica WarszawyTranzytowa Obwodnica WarszawyWisłostrada