Washburn Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Washburn Tunnel
Kruist Houston Ship Channel
Lengte 895 meter
Openstelling 27-05-1950
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Washburn Tunnel is een onderzeetunnel in de Verenigde Staten, gelegen in Houston, Texas. De tunnel gaat onder het Houston Ship Channel door.

Kenmerken

De Washburn Tunnel is een enkelbuizige tunnel. De lengte van de tunnel zelf is 895 meter, inclusief toeritten is de tunnel 1.155 meter lang. De tunnelbuis heeft een binnenafmeting van 9,75 meter, de rijbaan is 6,7 meter breed. De tunnel ligt op maximaal 24 meter onder zeeniveau en heeft een helling van maximaal zes procent. De tunnel heeft twee rijstroken en verwerkt lokaal verkeer tussen Galena Park en Jacinto City op de noordoever en Pasadena op de zuidoever van het Houston Ship Channel. De tunnel is gelegen in industrieel gebied. De tunnel ligt ongeveer halverwege de bruggen van de I-610 en Beltway 8 over de Houston Ship Channel. Het is de enige onderzeetunnel in Texas en de enige langere tunnel in Houston. De tunnel is tolvrij.

Geschiedenis

De tunnel is eind jaren '40 aangelegd en opende op 27 mei 1950 voor het verkeer.[1] De aanleg kostte $ 7,5 miljoen. De tunnel kwam later in het beheer van Harris County. Sinds 2008 is de tunnel opgenomen in het National Register of Historic Places. Sinds dat jaar is vrachtverkeer ook verboden in de tunnel.

Oorspronkelijk waren er twee tunnels onder het Houston Ship Canal, in 1953 opende de Baytown Tunnel een stuk oostelijker. Deze is vervangen door de Fred Hartman Bridge in 1995 en is tussen 1997 en 1999 gesloopt voor een verdieping van het Houston Ship Channel. De Washburn Tunnel is sinds openstelling niet significant aangepast. Aan beide uiteinden van de tunnel zijn één van de weinige rotondes in de agglomeratie Houston.

Per 1 maart 2020 is het beheer van de tunnel overgedragen aan de Harris County Toll Road Authority (HCTRA), maar niet met de intentie om er ook tol te gaan heffen.[2]

Naamgeving

De tunnel is vernoemd naar Harry L. Washburn, de auditeur van Harris County.

Verkeersintensiteiten

De exacte verkeersintensiteiten zijn niet bekend. De 2x2 Federal Road ten noorden van de tunnel verwerkt 21.000 voertuigen per dag.

Referenties