Weenatunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weenatunnel
Kruist Kruisplein
Lengte 135 meter
Openstelling 2009
Intensiteit n.n.b. mvt/dag
Tunnelcategorie n.v.t.
Locatie kaart

De Weenatunnel is een onderdoorgang in Nederland, gelegen in de stad Rotterdam met een gesloten deel van ongeveer 135 meter lengte. De Weenatunnel is door zijn korte lengte geen tunnel in de zin van de Tunnelwet. De onderdoorgang maakt onderdeel uit van het Weena en gaat onder het Kruisplein door ter hoogte van het Rotterdamse Centraal Station.

Achtergrond

De Weenatunnel ligt in het centrum van Rotterdam, in de nabijheid van het Centraal Station. In het verleden lag hier al een tunnel van één rijbaan bestaande uit twee rijstroken. Deze oude Weenatunnel was op 19 mei 1952 geopend. In de periode 2006 tot en met 2009 is de oude tunnelbak gesloopt en ter plekke zijn twee nieuwe tunnelbuizen met ieder twee rijstroken aangelegd. De nieuwe tunnel is met 135 meter[1] ongeveer 15 meter langer dan de oude tunnel. De hele constructie van de tunnel is ongeveer 350 meter lang. Omdat de feitelijke onderdoorgang korter is dan 250 meter hoeft hij niet volledig aan de Tunnelwet te voldoen.

De tunnel is ontworpen door Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam en gebouwd door BAM Civiel. Architect van de tunnel was Maarten Struijs. De uitvoering is gestart in juni 2006[2] en de nieuwe Weenatunnel is in oktober 2009 opgeleverd. Op 6 januari 2010 werd de Weenatunnel op feestelijke wijze in gebruik genomen. De aanleg kostte ongeveer 25 miljoen euro.

Bijzonder aan de tunnel is dat in de zuidelijke tunnelbuis, van west naar oost, een afslag en toerit naar en van een in 2014 geopende parkeergarage is opgenomen. Bij tunnels die onder de Tunnelwet vallen, zou zo'n constructie niet zijn toegestaan, maar omdat de Weenatunnel niet onder de Tunnelwet valt waren er wat dat betreft geen beletsels. Om invoegend verkeer vanaf de garages de mogelijkheid te geven veilig in te voegen is een VRI geplaatst.

Referenties