Weg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De definitie van een weg is als volgt: een gebaande en daardoor begaanbare verbinding tussen twee of meer punten om verplaatsingen mogelijk te maken.

De aanleg van een weg heeft als doel om het door de ruimtelijke-economische ontwikkeling veroorzaakte verkeersomvang zo veilig, economisch en comfortabel mogelijk te laten plaatsvinden. Daarbij wordt tegenwoordig getracht om het milieu zo veel mogelijk te ontzien.

Om een blijvend begaanbare weg te kunnen aanleggen is een weglichaam nodig dat de verkeersbelasting op een acceptabele wijze spreidt naar de ondergrond, zodat het wegdek vlak, stroef en duurzaam blijft.

Een aantal delen van Nederland heeft een zeer natte, en dus slappe bodem. Deze bodem heeft weinig draagkracht, en de verkeersbelasting kan dus moeilijk naar die ondergrond verspreiden. Om dan toch een goede snelweg aan te kunnen leggen, liggen de beide rijbanen van de snelweg ver uit elkaar. De zeer brede middenberm is hier het opvallende resultaat van. Dit is bijvoorbeeld te vinden op de A12 tussen Gouda en Woerden.


In andere talen