Wegbeeld

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

Beeld dat een weggebruiker, rijdend over een weg, ervaart van het verloop van die weg, de visuele ondersteuning daarvan en van het omliggende landschap.


Toelichting

Het wegbeeld bestaat uit:

De combinatie van de bovenstaande drie elementen bepaalt uiteindelijk het wegbeeld.

Het wegbeeld bepaalt uiteindelijk hoe de weggebruiker de weg ervaart en zich gedraagt en is daarmee bepalend voor het rijgedrag van elke individuele weggebruiker en daardoor bepalend voor de doorstroming en de verkeersveiligheid. De aankleding, inrichting van de weg of het verkeerstechnisch ontwerp hiervan, samen met de omgeving, dienen het beeld op te roepen dat hoort bij de functie van de weg.

In de jaren '70 begon met de toenemende aandacht voor de menskunde uitgebreid onderzoek naar het wegbeeld. Bij Utrecht opende Utrecht een locatie waar aan de hand van maquettes met een mini-camera (Viascoop-systeem) onderzoek werd gedaan. Dit was een kostbare aangelegenheid. Met de opkomst van het computer aided design (CAD) werd in 1992 besloten het onderzoek op de traditionele wijze (met VIAS) te staken. Tegenwoordig met het volledig 3D CAD-design wordt het wegbeeld achter de computer beschouwd.

Extere link