Wegclassificatie in Polen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In Polen zijn een aantal wegklassen.

Klassen

Autostrada

Zie ook Autostrada (Polen).

Een autostrada is een autosnelweg, vaak een tolweg. Een autostrada telt altijd minimaal 2x2 rijstroken, vluchtstroken en ongelijkvloerse kruisingen. De rijstroken zijn 3.75 meter breed en de vluchtstrook is 3 meter breed. De afstand tussen afslagen moet minimaal 15 kilometer in buitenstedelijke situaties en 5 kilometer rondom steden zijn, alhoewel hier in de praktijk in afgeweken wordt, met name bij oudere snelwegen. Er worden uitzonderingen toegestaan van respectievelijk 5 en 3 kilometer.

De maximum hellingspercentage is 4%. Bij een Vmax van 120 km/uur moet de minimale boogstraal 750 meter zijn. Bij 100 km/uur moet dit 500 meter zijn en bij 80 km/uur 300 meter.

Droga ekspresowa

Zie ook droga ekspresowa.

Een droga ekspresowa is een type hoofdweg die uitgebouwd is met expreswegkenmerken. In de praktijk wijken de meesten op het oog weinig af met snelwegen elders in Europa. Ze zijn het beste vergelijkbaar met voies expresses of Autobahnähnliche Straßen, alhoewel de droga ekspresowa een hogere maximumsnelheid heeft dan sommige autosnelwegen in Scandinavië. De rijstroken zijn 3.5 meter breed en de vluchtstroken 2.5 meter. De ontwerpsnelheid op 2x2 gedeeltes is 120 km/uur en 100 km/uur op enkelbaans gedeelten met tegenliggers. De afstand tussen aansluitingen is 5 kilometer in buitenstedelijk gebied en 3 kilometer in stedelijk gebied. Dit mag respectievelijk 3 en 1.5 kilometer worden in uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld in steden. De maximum hellingspercentage is 8%, waardoor een droga ekspresowa meer geschikt is voor bergachtige gebieden. De boogstralen zijn hetzelfde als die van een autostrada.

Droga klasy GP

Zie ook Klasse GP.

Een droga główna ruchu przyspieszonego (hoofdweg met hoge snelheid) is een type hoofdweg die expresswegeigenschappen bezit, maar niet aan de classificatie droga ekspresowa of autostrada voldoet. Vaak zijn dit stedelijke semi-snelwegen die doorgaans ongelijkvloers zijn uitgevoerd, maar het kunnen ook bypasses of ringwegen met één rijbaan zijn. De ontwerpsnelheid van deze wegen ligt tussen de 60 en 100 km/uur. Binnen stedelijke gebieden geldt vaak een maximumsnelheid van 60 of 70 km/uur, en tot 100 km/uur buiten stedelijke gebieden, bijvoorbeeld een rondweg. Het betreft doorgaans een droga krajowa of droga wojewódzka. De rijstrookbreedte is 3.5 meter en de minimumafstand tussen aansluitingen is 1 kilometer binnen de kom en 2 kilometer daarbuiten. Een bekend voorbeeld van een klasse GP is de Drogowa Trasa Średnicowa in het Silezische stedengebied en de Trasa Siekierkowska in Warszawa.

Droga klasy G

Een droga główna (hoofdweg) is een type weg in Polen. Het omvat de meeste gewone hoofdwegen en stedelijke wegen. De meeste van de droga krajowa en droga wojewódzka vallen hieronder, evenals de ongenummerde districtswegen. De rijstrookbreedte is 3 tot 3.5 meter waarbij een standaard is van 500 meter tussen kruisingen binnen de kom en 800 meter daarbuiten. In de praktijk is dit sterk afhankelijk van de bestaande stedenbouw. De wegen dienen een redresseerstrook van 1.25 meter te hebben, maar in de praktijk hebben vooral de nieuwe en gereconstrueerde wegen deze, en niet alle oudere wegen.

Droga klasy Z

Een droga zbiorcza (aanvullende weg) is een type secundaire weg in Polen. Dit is een ontwerpstandaard voor de droga wojewódzka, districtswegen en gemeentelijke wegen. Ze kunnen meerstrooks zijn, maar meestal zijn het verbindende wegen in het stratennet. De breedte van de rijstroken varieert van 2.75 tot 3.5 meter en hebben een ontwerpsnelheid van 40 tot 60 km/uur. Ze hebben meestal maar een lokale functie.

Droga klasy L

Een droga lokalna is een lokale weg in Polen. Dit is de op één na laagste wegklasse in het land en zijn voornamelijk woonstraten en plattelandswegen. De maximumsnelheid varieert van 30 tot 50 km/uur en de rijstroken zijn 2.5 tot 3 meter breed.

Droga klasy D

Een droga dojazdowa is een toegangsweg in Polen en de laagste wegklasse in het land. Het betreffen doorgaans onbelangrijke gemeentelijke wegen zonder een significante verkeersfunctie. De maximumsnelheid is 30 of 40 km/uur en de rijstroken zijn 2.25 tot 2.75 meter breed en de rijstroken zijn in de praktijk niet gemarkeerd.

Wegcategorieën

Daarnaast is het Poolse wegennet opgedeeld in technische wegcategorieën, de zogenaamde kategorii ruchu (KR).

Deze wegklassen worden berekend op basis van het aantal assen met een druk van meer dan 100 kN (kilonewton), oftwel circa 10 ton (zware vrachtwagens). In de praktijk zullen de droga ekspresowa en autostrada de klasse KR6 hebben. Die van de droga krajowa kunnen variëren, maar liggen meestal tussen de KR4 en KR6.

Klasse aantal aspassages van 100 kN per dag, per rijstrook
KR1 <12
KR2 13 - 70
KR3 71 - 335
KR4 336 - 1000
KR5 1001 - 2000
KR6 >2000

Referenties