Wegenforum

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het wegenforum is een internetforum waar zaken omtrent verkeer bediscussieerd worden, specifiek het wegverkeer in Nederland, België en daarbuiten. Sinds september 2014 is het tevens een vereniging.

Geschiedenis

Het wegenforum is ontstaan in 2003, in eerste instantie als prikbord op autosnelwegen.nl, dat op 7 december 2003 is vervangen door een volwaardiger internetforum, gehost bij board-z, een Duitstalige aanbieder van gratis internetfora.[1] Board-z bleek steeds meer kuren te vertonen, waarna in 2005 is overgestapt op het huidige wegenforum, dat op 27 februari 2005 is gestart met phpBB-software en vervolgens diverse malen is vernieuwd, met name de indeling van de fora. In de twee jaar daaropvolgend maakte het wegenforum zijn grootste groei in aantal leden door. Het wegenforum is uitgegroeid tot één van de actievere internetfora voor wegen en verkeer in de wereld. Het wegenforum behoort tot de top 5 grootste internetfora die specifiek over wegen en verkeer gaan. Het aantal posts op het wegenforum is gegroeid, maar vanwege auto-pruning in sommige subfora is het aantal geposte berichten in de database lager dan de postcount. Tussen februari 2005 en februari 2012 zijn ongeveer 600.000 berichten gepost, gemiddeld circa 85.000 per jaar, of circa 235 per dag. Op 23 december 2007 is de Wegenwiki opgestart, om een duidelijkere scheiding tussen de discussies en de feiten aan te brengen, aangezien een internetforum minder geschikt is als database. De wegenwiki is sindsdien continu gegroeid. Een team van vrijwilligers beheert en modereert het wegenforum. In 2018 werd de grens van 1 miljoen geplaatste berichten bereikt.

Vereniging Wegenforum

Vanwege de groei van het wegenforum en in het kader van verdere professionalisering is in september 2014 de Vereniging Wegenforum opgericht. Het onderhoud en beheer van het forum en daardoor de continuïteit wordt hiermee beter afgedekt. De vereniging kent een door de leden gekozen bestuur, en is voor wat betreft het internetforum de domeinnaamhouder en beheerder. De Wegenwiki maakt vooralsnog geen deel uit van de activiteiten van Vereniging Wegenforum.

Externe links

Referenties