Wegenwiki:Nieuwe pagina aanmaken

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel beschrijft de mogelijkheden om een nieuwe pagina (artikel) te maken in [Wegenwiki]].

Het maken van een nieuwe pagina

Door het zoekvenster te gebruiken

Voor je begint met een nieuwe pagina kan je het beste eerst even zoeken in de zoekfunctie om te zien of de pagina al bestaat. Is dat niet het geval dan zul je de melding krijgen "Er bestaat geen pagina met onderwerp blabla. U kunt deze aanmaken. Wanneer je vervolgens op de rode term "aanmaken" drukt heb je de pagina aangemaakt en ben je deze direct aan het bewerken.

Via de URL

Je kunt ook een nieuwe pagina aanmaken door na het eerste stuk van de URL http://wiki.autosnelwegen.nl/ de woorden van de nieuwe titel te typen en vervolgens de entertoets aan te slaan: http://wiki.autosnelwegen.nl/Nieuwe titel + Enter.

Via een bestaande (rode) link

Je kunt een nieuwe pagina aanmaken, door op een rode link te klikken, ergens in de tekst.

De rode kleur betekent dat de pagina nog leeg is: het is een uitnodiging aan jou om een nieuw verhaal te schrijven. Een link naar een nieuwe (nog lege) bladzijde wordt gemaakt door om een begrip vierkante haken neer te zetten, bijvoorbeeld: [[onderwerp]] wordt weergegeven als onderwerp.

Je kunt ook zelf vierkante haken in een tekst aanbrengen, om zo een nieuwe bladzijde te beginnen.

Zie je een rode link, dan zou het ook kunnen dat er een typefout in de link zit. Is dat het geval, dan hoef je de typefout maar te verbeteren om de link blauw te maken.

Het schrijven van een nieuwe pagina

Klik je op een rode link, dan verschijnt de bewerkingspagina, met een leeg veld waarin je een nieuw artikel kunt typen (of een beknopt begin). Je kunt de ingevoerde tekst vooraf nakijken door 'Toon bewerking ter controle' onderaan de pagina aan te klikken. Je krijgt dan te zien hoe de pagina er gaat uitzien (dat staat dan boven de ruwe tekst). Vooral bij tabellen en afbeeldingen is dat geen overbodige luxe, het resultaat is vaak anders dan bedoeld... Als je tevreden bent is het handig in de 'samenvatting' je medeschrijvers even te laten weten wat je hebt gedaan. Ben je klaar, klik dan op 'Pagina opslaan'. Je krijgt tenslotte de bewaarde pagina pontificaal in beeld.

Nota bene

  • Laat de onderwerpsterm zo mogelijk in de eerste, hooguit tweede zin van het artikel terugkomen en maak dat dan vet. Dat vergemakkelijkt de herkenning wanneer mensen informatie uitprinten.
  • Probeer ook in de eerste paar regels al beknopt uit te leggen waar het artikel over gaat, bij voorkeur in voor niet-deskundigen begrijpelijke bewoordingen. Dit bespaart de zoeker naar informatie het doorlezen van de hele tekst.
  • Deel je werk in niet al te lange paragrafen in. Dat vergemakkelijkt het lezen op een computer aanzienlijk.