Wegenwiki:Paginaopmaak

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In dit document vind je een overzicht van alle mogelijkheden die Wegenwiki biedt om teksten te structureren en op te maken in de verschillende artikelen.

Suggestie: houd deze pagina bij de hand in een apart venster van uw browser tijdens het schrijven van teksten op Wegenwiki. Wellicht wil je deze pagina ook wel bookmarken of toevoegen aan de favorieten van je browser. Je kan het een en ander ook onmiddellijk uittesten in de zandbak.

Indelen van pagina's

Koppen en secties

Nieuwe secties worden voorafgegaan door koppen. Koppen worden gemaakt door =-tekens te gebruiken. Voor een tweedegraads kop (de eerstegraads kop is altijd de titel van de pagina), gebruik je == Tweedegraads kop ==. Verder is er nog een === Derdegraads kop === tot en met een ====== Zesdegraads kop ======.

Merk op dat de voorkeur uitgaat naar hoofdletters aan het begin van de kop en spaties tussen de =-tekens en de daadwerkelijke inhoud van de kop.

Inhoudsopgave

Zijn er 4 of meer koppen dan komt er automatisch een inhoudsopgave, zoals bovenaan deze pagina. Je kunt deze inhoudsopgave verbergen (d.w.z. niet laten tonen) door het artikel te beginnen met de code __NOTOC__.

Alinea's en regeleindes

Alinea's zijn te maken door te zorgen voor een witregel tussen twee alinea's bij het bewerken van de tekst. Met andere woorden: gebruik de Enter-toets niet éénmaal, maar tweemaal.

Lijsten

Ongeordende lijsten

Ongeordende lijsten zijn te maken door een * toe te voegen aan het begin van de regel. Sublijsten kunnen worden gemaakt door ** te gebruiken, daar kunnen weer sublijsten van worden gemaakt door middel van ***. Hieronder volgt als voorbeeld een boodschappenlijstje:

* Groente en fruit
** Paprika
*** Rode paprika
*** Groene paprika
** Tomaat
** Sinaasappel
* Snoep
* Drank

Dit wordt:

 • Groente en fruit
  • Paprika
   • Rode paprika
   • Groene paprika
  • Tomaat
  • Sinaasappel
 • Snoep
 • Drank

Genummerde lijsten

Genummerde lijsten zijn te maken op dezelfde manier als ongeordende lijsten, maar dan door een # toe te voegen aan het begin van de regel. Hieronder volgt als voorbeeld een uitslagenlijstje van een familierace:

# Familie Blaat
# Familie Van de Loo
## Frank
## Gonny
## Mickey
## Max
## Jolene
## Bob
# Familie Melp

Dit wordt:

 1. Familie Blaat
 2. Familie Van de Loo
  1. Frank
  2. Gonny
  3. Mickey
  4. Max
  5. Jolene
  6. Bob
 3. Familie Melp

Er mag echter niet meer dan 1 regeleinde (enter) tussen opeenvolgende #-tekens staan, anders begint de telling opnieuw:

 1. Familie Blaat
 2. Familie Van de Loo
  1. Frank
  2. Gonny
  3. Mickey
  4. Max
  5. Jolene
  6. Bob
 1. Familie Melp

Definitielijsten

Definitielijsten worden gebruikt om betekenissen (definities) weer te geven. Het uitzicht van deze lijsten wordt vaak nagedaan d.m.v. *'''term''':definitie. Het verdient echter aanbeveling om definitielijsten te gebruiken in dit geval omdat de resulterende html duidelijker is, waardoor een pagina toegankelijker wordt voor alternatieve browsers (blinden, surfen via gsm, ...).

;term:definitie 
term
definitie

Voorbeeld:

;appel: zoet of zuur fruit, geel, groen of rood van kleur, van een appelboom
;tomaat: meestal rode vrucht van een tomatenplant
;aardappel: wortelknol van een aardappelplant
appel
zoet of zuur fruit, geel, groen of rood van kleur, van een appelboom
tomaat
meestal rode vrucht van een tomatenplant
aardappel
wortelknol van een aardappelplant

Inspringen

Inspringen kan door een dubbele punt (:) toe te voegen aan het begin van een zin. Meerdere dubbele punten betekent meer inspringen.

:Ik
::Spring
:::Steeds
::::Verder
:::::In.

Bovenstaande wordt bijvoorbeeld:

Ik
Spring
Steeds
Verder
In.

Opmaak

Nadruk leggen

Nadruk leggen kan op drie manieren binnen de Wegenwiki. Bij alle drie de manieren wordt het te benadrukken woord omsloten door enkele aanhalingstekens ('). ''Hoi'' wordt Hoi, '''Hé''' wordt en '''''Hallo''''' wordt Hallo.

Gebruik dit ook in formules: F = m a

Let op: dit effect is alleen om nadruk te leggen, niet om koppen te maken. Verder is het zaak dit effect met mate te gebruiken. Gebruik zo min mogelijk nadruk, indien mogelijk, met andere woorden: gebruik liever ''Hoi'' dan '''Hoi'''.

In het algemeen wordt vet in een artikel gereserveerd voor de te definiëren term, en eventueel voor in het artikel gemelde synoniemen daarvan, worden woorden of zinnen in een vreemde taal in a foreign language cursief gehouden en worden Nederlandstalige titels geaccentueerd door deze 'tussen enkele aanhalingstekens' te plaatsen.

Wanneer je een nieuwe pagina aanmaakt dan wordt je verzocht de eerste keer dat de onderwerpsterm voorkomt, deze vet te maken, dus door middel van '''onderwerpsterm'''