Weisswandtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weisswaldtunnel
Kruist Weisswand
Lengte 1.100 meter
Openstelling 11-07-1964
Intensiteit 45.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Weisswandtunnel is een enkelbuizige tunnel in Zwitserland en is onderdeel van de A3. De tunnel is exact 1,1 kilometer lang.

Kenmerken

De enkelbuizige 1.100 meter lange Weisswandtunnel ligt ten zuiden van de Walensee en gaat onder de steile Weisswand door. In de tunnel heeft men soms een uitzicht over de Walensee door middel van glazen wanden, daarnaast loopt er een spoortunnel onder de tunnel door. De tunnelbuis kan enkel in de richting van Zürich met 2 rijstroken worden bereden. Verkeer richting Sargans neemt de Kerenzerbergtunnel die ruim 5 x zo lang is en 300 meter ten zuiden van de Weisswandtunnel ligt. Ten oosten van de tunnel ligt een aantal tunnels waarna de aansluiting Murg volgt waar de rijbanen weer bij elkaar komen. Westelijk van de tunnel komen de twee rijbanen weer dicht naast elkaar te liggen waarna de aansluiting Weesen volgt. De tunnel ligt op 475 meter hoogte en kent amper hoogteverschillen. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 80 km/h.

Geschiedenis

De Weisswaldtunnel werd geopend in juli 1964. Toen had de tunnel slechts 1 rijbaan met tegenverkeer. Ook was de tunnel toen nog een stuk korter, namelijk 460 meter. Toen in de jaren erna de route tussen Zürich en Sargans klaar was en drukker werd, werd de tunnel al gauw een groot knelpunt door de beperkte capaciteit van 1x2 rijstroken. Dit alles veranderde toen in april 1986 de Kerenzerbergtunnel werd geopend. Waarna de tunnel alleen werd gebruikt door verkeer richting Zürich.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er dagelijks 33.100 voertuigen door de Weisswandtunnel.[1]

Referenties