Wellington Urban Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway
Begin Johnsonville
Einde Wellington
Lengte 7 km
Route

→ Porirua / Hutt Valley

Hutt Road

Aotea Quay

Murphy Street

Hawkestone Street

Tinakori Street

The Terrace

Vivian Street

De Wellington Urban Motorway, onderdeel van de State Highway 1, is een motorway in Nieuw-Zeeland. De snelweg vormt de noordelijke en belangrijkste invalsweg van de hoofdstad Wellington, en de enige die als autosnelweg is uitgebouwd. De weg is 7 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Wellington Urban Motorway in 1994.

De Wellington Urban Motorway begint op het Ngauranga Interchange, waar de Hutt Valley Expressway uit Lower en Upper Hutt overgaat in de Wellington Urban Motorway, terwijl hier ook de Johnsonville-Porirua Motorway invoegt en eindigt. De snelweg telt dan 2x3 rijstroken en loopt parallel aan het spoor en de Wellington Harbour, een natuurlijke baai, de stad Wellington in. Het eerste deel kent weinig aansluitingen, maar nemen dieper stadinwaarts in hoog tempo toe. De snelweg ligt in de stad zelf grotendeels verdiept, met een korte tunnel ter hoogte van het centrum. Het einde van de snelweg splitst zich over twee straten op het onderliggend wegennet van Wellington. De State Highway 1 loopt hierna nog door, alhoewel dat de SH 1 naar het zuidereiland wil volgen al eerder moet afslaan voor de veerdiensten.

Geschiedenis

Reeds in 1950 werd de Johnsonville-Porirua Motorway opengesteld, de eerste van Nieuw-Zeeland. Een verlenging naar de stad Wellington zelf bestond echter niet, en werd pas in 1963 in een stedelijk plan voor het eerst voorgesteld. Het eerste deel opende in 1969 als onderdeel van de State Highway 2 vanaf het Ngauranga Interchange naar de Aotea Quay, wat direct langs het water en een spoorlijn loopt. In 1974 werd de snelweg verlengd naar Tinakori Street. In 1978 werd de snelweg nogmaals verlengd, via de Terrace Tunnel langs het centrum van Wellington. De originele plannen voorzagen een tweebuizige Terrace tunnel met 2x3 rijstroken. Hier is maar één buis van gebouwd, waardoor het laatste stukje van de snelweg 2+1 rijstroken telt, 2 rijstroken staduitwaarts en 1 rijstrook stadinwaarts. In de jaren 70 was die enkele rijstrook ook voldoende voor het verkeersaanbod, maar later werd het een fileknelpunt in de ochtendspits.

In 1984 opende het Ngauranga Interchange, waarmee de State Highway 1 vloeiend werd verbonden met de Hutt Valley Expressway. In 2006 en 2007 is de configuratie van het zuidelijk einde van de snelweg aangepast op die van de huidige straten.

Tussen november 2014 en juni 2016 is een 3 kilometer lange spitsstrook aangelegd tussen Aotea Quay en het Ngauranga Interchange met de Johnsonville-Porirua Motorway. Dit was de eerste spitsstrook van Nieuw-Zeeland.[1][2] De spitsstrook opende op 22 juni 2016 voor het verkeer.[3]

Toekomst

Oorspronkelijke plannen voorzagen een verdere verlenging via de bestaande, enkelbuizige Mount Victoria Tunnel, dat anderhalve kilometer ten oosten van het huidige einde van de Wellington Urban Motorway ligt. Vanwege het relatief filevrije wegennet en de kosten om de Mount Victoria Tunnel te verdubbelen, zijn deze plannen opgegeven. Er is in dit gebied enkel lokaal verkeer, de State Highway 1 heeft hier geen doorgaande functie meer, omdat Wellington op het zuidpuntje van het noordereiland ligt en de route naar de veerdiensten al voor het centrum afslaat.

Terrance Tunnel

Wel is gepland om de Terrace Tunnel te verdubbelen. Stadinwaarts is hier slechts 1 rijstrook.[4]

Verkeersintensiteiten

Intensiteiten ten zuiden van de aansluiting.

locatie AADT 2013
SH 1 Johnsonville-Porirua Motorway 85.800
Aotea Quay 64.800
Murphy Street 59.100
Hawkestone Street 48.200
Tinakori Street 44.300

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Hutt Valley Expressway Hawkestone Street 2x3 5 km
Hawkestone Street Vivian Street 2+1 2 km

Referenties

Motorways & Expressways in Nieuw-Zeeland