Weserbrücke (A1)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weserbrücke
Overspant Weser
Rijstroken 2x4
Totale lengte 540 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 15-07-1963
Verkeersintensiteit 118.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Weserbrücke is een kokerbrug in Duitsland, onderdeel van de A1 bij Bremen. De brug overspant de Weser.

Kenmerken

De Weserbrücke is een betonnen en gedeeltelijk stalen kokerbrug die bestaat uit een hoofdbrug (strombrücke) en een aanbrug (vorlandbrücke). De hoofdbrug is 280 meter lang en overspant de Weser. De aanbrug is 260 meter lang en ligt volledig aan de noordoostzijde van de Weser. Het is de langste brug in Bremen. De brugpijlers en kokers zijn van beton maar het brugdek en langsliggers zijn van staal.[1] De brug heeft 8 rijstroken, waarvan 2x3 rijstroken voor doorgaand verkeer en een weefstrook in beide richtingen tussen de aansluitingen Bremen-Hemelingen en Bremen-Arsten.

De Weserbrücke ligt in twee staten: Bremen en Niedersachsen. De rivier de Weser vormt hier gedeeltelijk de grens, waarbij Niedersachsen feitelijk een strook land heeft aan de westzijde van de Weser. De A1 kruist de grens tussen beide staten 4 maal, waarvan twee maal in de directe omgeving van de brug. De strook ten westen van de Weser dat tot Niedersachsen behoort is circa 200 meter breed.

Geschiedenis

De Weserbrücke is één van de oudere nog bestaande grote Autobahnbruggen in Duitsland en is begin jaren '60 gebouwd toen de A1 rond Bremen werd aangelegd. Het wegvak wat de brug omvat is op 15 juli 1963 opengesteld voor het verkeer. In 1977 is de brug verbreed toen de aansluitingen werden uitgebreid tot klaverblad met rangeerbanen en weefstroken noodzakelijk waren.

Toekomst

De brug verkeert in slechte conditie. In 2018 is de brug versterkt om de levensduur met circa 15 jaar te verlengen, zodat tijd en geld kan worden gevonden om de procedures voor vervanging in gang te zetten.[2] In augustus 2023 is de rechter rijstrook op de brug afgesloten vanwege roestschade.[3] Tevens zijn er wensen om de A1 rond Bremen op termijn naar 2x4 rijstroken te verbreden.

Verkeersintensiteiten

De Weserbrücke is één van de drukste wegvakken van de gehele A1 met circa 118.000 voertuigen per dag. Onder normale omstandigheden is de doorstroming redelijk, maar bij wegwerkzaamheden wordt het al snel een groot knelpunt omdat er geen goede alternatieve routes voorhanden zijn, anders dan dwars door Bremen te rijden.

Referenties