Weserbrücke (A2)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weserbrücke
Overspant Weser
Rijstroken 2x3
Totale lengte ~200 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 23-09-1939
Verkeersintensiteit 94.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Weserbrücke is een brug in Duitsland, gelegen in Nordrhein-Westfalen. De brug overspant de Weser bij Bad Oeynhausen en is onderdeel van de A2.

Kenmerken

De Weserbrücke bestaat uit twee parallelle bruggen die ongeveer 100 meter uit elkaar liggen. Daarnaast bestaan beide overspanningen feitelijk uit twee bruggen, een brug over de Weser zelf, en een brug over de uiterwaarden ten westen daarvan. Beide bruggen zijn niet aaneengesloten, er ligt een talud tussen. De oostelijke hoofdbruggen over de Weser zijn een betonnen kokerliggerbrug die volgens het cantileverprincipe zijn aangelegd. De totale lengte en hoofdoverspanning bedraagt circa 200 meter. De Flutbrücken zijn met circa 235 meter nog wat langer en zijn een gemetselde boogbrug. Direct ten westen van de brug is het Kreuz Bad Oeynhausen gelegen.

Geschiedenis

De Weserbrücke was onderdeel van de Reichsautobahn van Oberhausen naar Berlin. De brug is eind jaren '30 aangelegd en opende op 23 september 1939 provisorisch voor het verkeer, met één rijstrook per richting. Dit was destijds het laatste deel van de A2 dat werd opengesteld, in eerste instantie alleen voor dienstverkeer. De bruggen werden met Poolse dwangarbeiders verder afgebouwd, waarna de volledige openstelling op 14 november 1940 volgde. Begin 1945 is de brug opgeblazen door de SS.

De grote rijbaanscheiding van de A2 bij het Kreuz Bad Oeynhausen is reeds bij de oorspronkelijke aanleg in de jaren '30 uitgevoerd. Dit was vanwege het hoogteverschil aan de westkant van de Weser. Toen in 1979 het Kreuz Bad Oeynhausen werd opengesteld is de rijbaanscheiding intact gebleven en is het klaverblad er bij ingepast. Daarvoor was er een reguliere aansluiting naar Bad Oeynhausen.

De A2 is in deze regio tussen 1995 en 2000 naar 2x3 rijstroken verbreed. Niet geheel duidelijk is hoe de verbreding destijds rond de Weserbrücke is uitgevoerd, vermoedelijk zijn toen wel beide hoofdbruggen vervangen, en de zuidelijke Flutbrücke.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 94.600 voertuigen over de A2, die hiermee vrij hoog belast is.

Referenties