Western Australia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Perth
Grootste stad Perth
Oppervlakte 2.645.615 km²
Inwonertal 2.805.000
Lengte snelwegennet 184 km[1]
Eerste snelweg 1959[2]
Afkorting WA

Western Australia is de grootste staat van Australië. De staat omvat het westelijke derde van het Australische continent en is de op één na grootste subdivisie ter wereld. De staat telt 2,8 miljoen inwoners waarvan er 2,2 miljoen in de hoofdstad Perth wonen. Met een oppervlakte van meer dan 2,6 miljoen vierkante kilometer is Western Australia maar liefst 66 keer zo groot als Nederland, of bijna 5 keer zo groot als Frankrijk.

Inleiding

Geografie

Western Australia omvat het westelijke derde van het Australisch continent en grenst in het oosten aan het Northern Territory en South Australia. Naar het noorden en westen ligt de Indische Oceaan, naar het zuiden ligt de Zuidelijke Oceaan. De staat meet maximaal 2.200 kilometer van noord naar zuid en 1.600 kilometer van oost naar west. Het grootste deel van de staat bestaat uit de desolate en vrijwel onbewoonde outback, in het zuidwesten is er een uitgebreide agrarische regio die The Wheatbelt wordt genoemd. In het noorden ligt de regio The Kimberly.

Bergen vindt men sporadisch in het binnenland en langs de zuidwestkust. Bossen kan men voornamelijk in de zuidwestelijke kuststreek vinden. Het zuidoosten bestaat uit de boomloze Nullarbor Plain. Mount Meharry is met 1.249 meter het hoogste punt van Western Australia. De zuidwestelijke kustregio heeft een mediterraan klimaat met vrij veel neerslag. Daarachter ligt de drogere Wheatbelt met een continentaal klimaat met beperkte neerslag. Het grootste deel is droog of woestijn met extreem weinig neerslag. In het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat, met een droge en natte periode. De neerslag is hier zeer groot, maar in een korte periode beperkt. Sneeuw is extreem zeldzaam.

Demografie

De grootste stad is Perth, met 2,2 miljoen inwoners omvat dit circa 80% van de inwoners van Western Australia. Andere bevolkingscentra liggen rond Perth aan de kust. De Wheatbelt is nog enigszins bevolkt, maar bestaat voornamelijk uit agrarische dorpjes. Kalgoorlie is de grootste landinwaarts gelegen stad van Western Australia en is een mijnbouwcentrum. In het noorden liggen zeer afgelegen stadjes als Broome en Port Hedland. Perth is één van de meest geïsoleerde miljoenensteden ter wereld, het ligt dichter bij Jakarta dan bij Sydney.

Economie

De mijnbouw, diensten en landbouw zijn de belangrijkste economische sectoren. Western Australia produceert 58% van alle mijnbouw- en energieproducten in Australië. Western Australia is de grootste producent van ijzererts ter wereld. Dit wordt via de haven van Port Hedland geëxporteerd. Port Hedland heeft het grootste tonnage van alle havens in Australië. De nabijgelegen havens van Walcott en Dampier zijn ook grote exporthavens voor ijzererts. De economie van rurale delen van de staat is hoofdzakelijk gebaseerd op mijnbouw, in het zuidwesten op de landbouw. De economie van de regio Perth is echter meer divers. Hier zijn veel kantoorbanen, maar ook de haven van Fremantle speelt een rol. De Kwinana Oil Refinery was tot 2021 de grootste olieraffinaderij in Australië. Het inkomen is met A$ 135.000 per inwoner het hoogste in Australië.

Geschiedenis

Western Australia is relatief laat bevolkt geraakt met Europeanen. Aboriginals woonden al tienduizenden jaren in de regio. De eerste Europeanen die in het gebied kwamen waren Nederlanders, met name in de 17e eeuw. Pas eind 18e eeuw werd het gebied verkend door Britten en Fransen. In 1826 werd de eerste plaats gesticht op de locatie van het zuidelijk gelegen Albany. In 1829 volgde de regio Perth. De bevolkingsgroei was veel trager dan elders in Australië. In 1890 telde de staat slechts enkele tienduizenden inwoners. Tegen het einde van de 19e eeuw werd goud ontdekt rond Kalgoorlie en groeide de bevolking sneller. In 1910 telde de staat zo'n 250.000 inwoners. Pas vanaf eind jaren 40 begon het inwonertal echt toe te nemen en groeide van 550.000 inwoners in 1950 tot meer dan 2 miljoen in 2003. Vrijwel alle bevolkingsgroei vindt rond de hoofdstad Perth plaats.

Wegennet

Het langste rechte stuk weg van Australië.

Western Australia beschikt over 55.797 kilometer verharde weg. Er is daarnaast 57.998 kilometer gravelweg, het is één van twee staten in Australië waar meer gravelwegen dan verharde wegen zijn.[3]

Het wegennet van Western Australia behoort tot het dunste van Australië, wat mede komt door de grote afgelegen gebieden in het oosten, midden en noorden van de staat. De meeste wegen liggen in de zuidwestelijke Wheatbelt, wat een redelijk dicht wegennet van verharde wegen heeft. Naar het noorden toe zijn slechts twee doorgaande wegen, de Great Northern Highway met meer dan 3.200 kilometer de langste genaamde highway van Australië, en de North West Coastal Highway. De Goldfields Highway is een belangrijke noord-zuidas in het midden van de staat die de vele mijnen met elkaar verbindt. Vanuit Perth loopt de doorgaande route naar Adelaide, bestaande uit de Great Eastern Highway, de Coolgardie-Esperance Highway en de Eyre Highway. In de Eyre Highway bevindt zich het langste rechte stuk weg ter wereld, namelijk 146,6 kilometer. De Eyre Highway is tevens de meest eenzame weg van Australië, tussen de twee plaatsen met meer dan 100 inwoners ligt zo'n 1.200 kilometer. In het zuidwesten lopen ook de South Western Highway, de Albany Highway en de South Coast Highway.

De South Western Highway in Harvey.

Autosnelwegen vindt men rond Perth. De stad is voornamelijk in de noord-zuidrichting gegroeid, dus de snelwegen lopen ook voornamelijk noord-zuid. De Kwinana Freeway is de langste snelweg, en is 78 kilometer lang. De Mitchell Freeway loopt vanaf Perth naar het noorden en is 30 kilometer lang. Andere snelwegen, zoals de Graham Farmer Freeway en de Roe Highway zijn korter, met minder doorgaand belang. In andere steden in Western Australia zijn geen autosnelwegen. Alle wegen in Western Australia zijn tolvrij.

Mundrabilla Roadhouse.

In de outback liggen tankstations ver uit elkaar, over het algemeen minstens 150 kilometer met uitschieters tot boven de 300 kilometer. Vaak zijn over honderden kilometers geen dorpen op de route. De enige tekenen van leven zijn te vinden in de incidentele roadhouses. In zo'n roadhouse kan men tanken en etenswaren inslaan. Hun enige bestaansrecht is de locatie aan de highway. Buiten de grote highways is het zeer lastig om aan brandstof te komen. Er zijn gebieden zo groot als Nederland waar geen tankstations te vinden zijn. In dit soort gebieden lopen doorgaans geen verharde wegen.

Op de outback tracks die niet verhard zijn, zoals langs de Great Central Road en de Canning Stock Route is alleen Opal verkrijgbaar, dit is een type brandstof dat speciaal voor Australië ontwikkeld is, en moet voorkomen dat aboriginals brandstof snuiven om high te worden. Gewone benzineauto's kunnen op Opal rijden, maar voertuigen waar gelode brandstof in moet kunnen dit niet. Diesel is gewoon verkrijgbaar.

Hoofdwegennet

Autosnelwegen

Zie ook lijst van autosnelwegen in Australië.

Alle autosnelwegen in Western Australia zijn stedelijke freeways in Perth. De belangrijkste zijn de noordelijke en zuidelijke invalswegen van Perth, de Mitchell Freeway naar het noorden en de Kwinana Freeway naar het zuiden. De Roe Highway, Tonkin Highway en Reid Highway vormen tangentiële routes door de suburbs.

Tolwegen

Zie ook tolwegen in Australië.

Er zijn geen tolwegen in Western Australia.

Wegclassificatie

Het wegennet van Western Australia is opgedeeld in een aantal nummeringssytemen. Western Australia heeft de Australian Standard die voorziet in wegnummers bestaande uit een prefix M, A, B of C gevolgd door een nummer niet overgenomen. De staat hanteert de tweedeling die ook elders in Australië gangbaar was voor de totstandkoming van die standaard. De belangrijkste wegen zijn genummerd als een National Highway of een National Route. Dit net is aangevuld met State Routes.

Er zijn vier genummerde national highways / routes;

Daarnaast is er een netwerk van state routes. De ééncijferige routes zijn veelal stadswegen of autosnelwegen in Perth. De tweecijferige routes die eindigen op een 0 zijn primaire routes vanuit Perth. Een groot deel van de state routes met twee cijfers zijn relatief kort omdat ze alleen in de regio Perth verlopen. De driecijferige state routes verlopen elders in Western Australia, deze routes zijn vaak tussen 100 en 400 kilometer lang. Het hoogste nummer is de State Route 142.

Er zijn ook bewegwijzerde en genummerde touristenwegen, een 'tourist drive' genaamd, met nummers tussen 200 en 360.

De vormen en kleurstellingen van deze wegnummers zijn gelijk aan wat elders in Australië werd gebruikt voordat de nu dominante wegnummers met prefix werden gebruikt: wapenschildjes in de kleuren geel-op-groen voor National Highways, zwart-op-wit voor National Routes en wit-op-blauw voor State Routes. Tourist Drives hebben bruine zeshoeken met witte nummers.

Wegbeheer

De primaire wegbeheerder is Main Roads Western Australia.[4] Het is ontstaan vanuit de Main Roads Board, dat in 1926 werd opgericht. Main Roads beheert 18.985 kilometer weg, waaronder 5.539 kilometer national land transport routes. Main Roads beheert wegen één van de meest uitgestrekte gebieden ter wereld, over meer dan 2,5 miljoen km². Main Roads is opgedeeld in 8 districten, variërend van 25.000 tot 770.000 km² land.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in Western Australia

Autosnelwegen: Bunbury Outer Ring RoadGraham Farmer FreewayKwinana FreewayMitchell FreewayReid HighwayRoe HighwaySwan Valley BypassTonkin Highway

Hoofdwegen: Albany HighwayBrand HighwayCoolgardie-Esperance HighwayEyre HighwayGoldfields HighwayGreat Eastern HighwayGreat Northern HighwayNorth West Coastal HighwaySouth Coast HighwaySouth Western HighwayVictoria Highway

Staten en territoria van Australië

ACTNew South WalesNorthern TerritoryQueenslandSouth AustraliaTasmaniaVictoriaWestern Australia