Western Australia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Western Australia.svg
Western Australia.png
Hoofdstad Perth
Grootste stad Perth
Oppervlakte 2.645.615 km²
Inwonertal 2.576.000
Lengte snelwegennet 133 km[1]
Eerste snelweg 1959[2]
Afkorting WA

Western Australia is de grootste staat van Australië. De staat omvat het westelijke derde van het Australische continent en is de op één na grootste subdivisie ter wereld. De staat telt 2,6 miljoen inwoners waarvan er 2 miljoen in de hoofdstad Perth wonen. Western Australia is 66 keer zo groot als Nederland, of bijna 5 keer zo groot als Frankrijk.

Inleiding

Western Australia omvat het westelijke derde van het Australisch continent en grenst in het oosten aan het Northern Territory en South Australia. Naar het noorden en westen ligt de Indische Oceaan, naar het zuiden ligt de Zuidelijke Oceaan. De staat meet maximaal 2.200 kilometer van noord naar zuid en 1.600 kilometer van oost naar west. Het grootste deel van de staat bestaat uit de desolate en vrijwel onbewoonde outback, in het zuidwesten is er een uitgebreide agrarische regio die The Wheatbelt wordt genoemd. In het noorden ligt de regio The Kimberly. Bergen vindt men sporadisch in het binnenland en langs de zuidwestkust. Bossen kan men voornamelijk in de zuidwestelijke kuststreek vinden. Het zuidoosten bestaat uit de boomloze Nullarbor Plain. Mount Meharry is met 1.249 meter het hoogste punt. De zuidwestelijke kustregio heeft een mediterraan klimaat met vrij veel neerslag. Daarachter ligt de drogere Wheatbelt met een continentaal klimaat met beperkte neerslag. Het grootste deel is droog of woestijn met extreem weinig neerslag. In het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat, met een droge en natte periode. De neerslag is hier zeer groot, maar in een korte periode beperkt. Sneeuw is extreem zeldzaam.

De grootste stad is Perth, met 2 miljoen inwoners woont hier meer dan 75% van de inwoners van Western Australia. Andere bevolkingscentra liggen rond Perth aan de kust. De Wheatbelt is nog enigszins bevolkt, maar bestaat voornamelijk uit agrarische dorpjes. Kalgoorlie is de grootste landinwaarts gelegen stad van Western Australia en is een mijnbouwcentrum. In het noorden liggen zeer afgelegen stadjes als Broome en Port Hedland. Perth is één van de meest geïsoleerde miljoenensteden ter wereld, het ligt dichter bij Jakarta dan bij Sydney. De mijnbouw, diensten en landbouw zijn de belangrijkste economische sectoren. Het inkomen is met A$ 70.000 per inwoner het hoogste in Australië.

Western Australia is relatief laat bevolkt geraakt. De eerste Europeanen die in het gebied kwamen waren Nederlanders, met name in de 17e eeuw. Pas eind 18e eeuw werd het gebied verkend door Britten en Fransen. In 1826 werd de eerste plaats gesticht op de locatie van het zuidelijk gelegen Albany. In 1829 volgde de regio Perth. De bevolkingsgroei was veel trager dan elders in Australië. In 1890 telde de staat slechts enkele tienduizenden inwoners. Tegen het einde van de 19e eeuw werd goud ontdekt rond Kalgoorlie en groeide de bevolking sneller. In 1910 telde de staat zo'n 250.000 inwoners. Pas vanaf eind jaren 40 begon het inwonertal echt toe te nemen en groeide van 550.000 inwoners in 1950 tot meer dan 2 miljoen in 2003. Vrijwel alle bevolkingsgroei vindt rond de hoofdstad Perth plaats.

Wegennet

Het langste rechte stuk weg van Australië.

Het wegennet van Western Australia behoort tot de minst ontwikkelde van Australië, wat mede komt door de grote afgelegen gebieden in het oosten, midden en noorden van de staat. De meeste wegen liggen in de zuidwestelijke Wheatbelt, wat een redelijk dicht wegennet heeft van verharde wegen. Naar het noorden toe zijn slechts twee doorgaande wegen, de Great Northern Highway met meer dan 3.200 kilometer de langste highway van Australië, en de North West Coastal Highway. De Goldfields Highway is een belangrijke noord-zuidas in het midden van de staat die de vele mijnen met elkaar verbindt. Vanuit Perth loopt de transitroute naar Adelaide, bestaande uit de Great Eastern Highway, de Coolgardie-Esperance Highway en de Eyre Highway. In de Eyre Highway bevindt zich het langste rechte stuk weg ter wereld, namelijk 146,6 kilometer. De Eyre Highway is tevens de meest eenzame weg van Australië, tussen de twee plaatsen met meer dan 100 inwoners ligt zo'n 1.200 kilometer. In het zuidwesten lopen ook de South Western Highway, de Albany Highway en de South Coast Highway.

De South Western Highway in Harvey.

Autosnelwegen vindt men rond Perth. De stad is voornamelijk in de noord-zuidrichting gegroeid, dus de snelwegen lopen ook voornamelijk noord-zuid. De Kwinana Freeway is de langste snelweg, en is 78 kilometer lang. De Mitchell Freeway loopt vanaf Perth naar het noorden en is 30 kilometer lang. Andere snelwegen, zoals de Graham Farmer Freeway en de Roe Highway zijn korter, met minder doorgaand belang. In andere steden in Western Australia zijn geen autosnelwegen. Alle wegen in Western Australia zijn tolvrij.

Mundrabilla Roadhouse.

In de outback liggen tankstations ver uit elkaar, over het algemeen minstens 150 kilometer met uitschieters tot boven de 300 kilometer. Vaak zijn over honderden kilometers geen dorpen op de route. De enige tekenen van leven zijn te vinden in de incidentele roadhouses. In zo'n roadhouse kan men tanken en etenswaren inslaan. Hun enige bestaansrecht is de locatie aan de highway. Buiten de grote highways is het zeer lastig om aan brandstof te komen. Er zijn gebieden zo groot als Nederland waar geen tankstations te vinden zijn. In dit soort gebieden lopen doorgaans geen verharde wegen. Op de outback tracks die niet verhard zijn, zoals langs de Great Central Road en de Canning Stock Route is alleen Opal verkrijgbaar, dit is een type brandstof dat speciaal voor Australië ontwikkeld is, en moet voorkomen dat aboriginals brandstof snuiven om high te worden. Gewone benzineauto's kunnen op Opal rijden, maar voertuigen waar gelode brandstof in moet kunnen dit niet. Diesel is gewoon verkrijgbaar.

Hoofdwegennet

Western Australia highways.png

Referenties

  1. stand 01-01-2016
  2. Kwinana Freeway
Hoofdwegen en autosnelwegen in Western Australia

Autosnelwegen: Graham Farmer FreewayKwinana FreewayMitchell FreewayReid HighwayRoe HighwaySwan Valley BypassTonkin Highway

Hoofdwegen: Albany HighwayBrand HighwayCoolgardie-Esperance HighwayEyre HighwayGoldfields HighwayGreat Eastern HighwayGreat Northern HighwayNorth West Coastal HighwaySouth Coast HighwaySouth Western HighwayVictoria Highway

Flag of Australia.svg Staten en territoria van Australië Flag of Australia.svg

ACTNew South WalesNorthern TerritoryQueenslandSouth AustraliaTasmaniaVictoriaWestern Australia