Western Europe - Western China

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De corridor van Western Europe - Western China.

Western Europe - Western China (Russisch: Западная Европа - Западный Китай, afgekort "ЗЕ-ЗК") is een megaproject in Kazachstan om de infrastructuur op te waarderen voor transport tussen Europa en China.[1] Het project is in 2012 geïnitieerd door het land als onderdeel van 'Strategy Kazakhstan 2050'. Het kan gezien worden in de context van de Belt and Road Initiative van China. Het project was in 2019 grotendeels voltooid.

Achtergrond

Kazachstan is een immens maar dunbevolkt land, het transportnetwerk is ten tijde van de Sovjetunie maar beperkt aangelegd, met een klein aantal wegverbindingen die de enorme afstanden tussen de steden mogelijk maakten. Met de groei van China als wereldmacht zag Kazachstan zich gepositioneerd om een draaischijf te worden in het transport tussen China en Europa.

Het project Western Europe - Western China werd in 2012 geïnitieerd door de president van Kazachstan, het sloot aan op het in 2013 gestarte plan van het Belt and Road Initiative van China, dat voorziet in de upgrade van infrastructuur over land en over zee. Aangezien Kazachstan niet aan zee ligt is het afhankelijk van verbindingen over land voor de import en export.

Route

De corridor Western Europe - Western China verloopt vanaf de grens met China bij Khorgos via Almaty, Taraz, Shymkent, Kyzylorda en Aktobe naar de grens met Rusland. Dit traject is 2.600 kilometer lang.

De route bestaat uit de volgende wegen;

 • A2 tussen Khorgos, Almaty en Shymkent
 • M32 tussen Shymkent, Kyzylorda en Aktobe
 • A24 tussen Aktobe en Yaysan aan de grens met Rusland

Vanwege de kosten en overwegend lage verkeersintensiteiten heeft men alleen de oostelijke helft tussen Kyzylorda en Khorgos opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken, dit is een ruim 1.400 kilometer lang traject. Het grootste deel heeft de karakteristieken van een autosnelweg, maar er zijn sporadisch ook U-turns en right in, right out-aansluitingen.

De grensovergang Khorgos - Khorgas tussen Kazachstan en China is de belangrijkste passage voor goederen per trein en over de weg. Aan Chinese kant is een enorm bedrijventerrein aangelegd met overslagmogelijkheden. Aan Kazachstaanse zijde zijn de ontwikkelingen wat kleinschaliger, maar er is een nieuwe grensovergang voor wegverkeer aangelegd ten zuiden van de oorspronkelijke grensovergang. Transitverkeer kan snel de Lianhuo Expressway (G30) op die helemaal tot Oost-China verloopt.

In Rusland wordt het vervolg uitgevoerd onder de naam Meridian Highway.

Uitvoering

Almaty - Shymkent

Als eerste is gestart met de upgrade van de A2 tussen Almaty en Shymkent. De upgrade hiervan is al gestart nog voordat het programma Western Europe - Western China formeel is gelanceerd, omdat dit ook vanuit binnenlands oogpunt een belangrijk traject was. Op 29 oktober 2012 opende hiervan de eerste 41 kilometer tussen Taraz en Kulan.[2][3] Op 16 december 2012 opende een 36 kilometer lang 2x2-traject dat het grondgebied van Kyrgyzstan vermijdt, ten oosten van Oytal.[4] In 2012 of 2013 kwam ook een circa 40 kilometer lang traject tussen de grens met de regio Turkistan en Taraz gereed. Op 15 september 2014 opende 80 kilometer snelweg tussen Otar en Blagoveshchenka.[5][6] Ook kwam in 2014 de corridor tussen Taraz en Almaty grotendeels, gereed inclusief de eerste tunnel van Kazachstan.[7][8][9] In 2016 kwam ook een traject tussen Zhaskeshu en Shymkent gereed. De laatste upgrade was een omlegging van een serie dorpen ruim ten oosten van Shymkent, dat in 2018 of in 2019 gereed kwam. Dit deel is over een afstand van circa 40 kilometer over een nieuw tracé aangelegd en was de laatste upgrade tussen Shymkent en Almaty.

Bij de upgrade van de A2 tussen Shymkent en Almaty zijn ook twee bypasses van Kyrgyzstan gerealiseerd. Oorspronkelijk verliep de weg tweemaal kortstondig over het grondgebied van Kyrgyzstan. Alhoewel hier geen grensposten waren en men niet via verharde wegen verder Kyrgyzstan in kon, is toch besloten op beide punten een omlegging te realiseren, zodat de A2 geheel op Kazachstaans grondgebied blijft.

Khorgos - Almaty

In 2017 kwam 300 kilometer snelweg tussen Almaty en de grens met China gereed. Dit traject is voor een groot deel over een nieuw tracé over de steppe gebouwd, daarbij maar gedeeltelijk de oude hoofdwegen volgend. Dit traject is een mix van een volwaardige autosnelweg en enkele meer substandaard delen, waarbij secundaire wegen via een right in, right out-aansluiting en vervolgens een U-turn in de middenberm verlopen. Belangrijke wegen zijn wel volledige aansluitingen.

Shymkent - Kyzylorda - Aktobe

Het 1.500 kilometer lange deel van de M32 is tussen Shymkent en Aktobe opgewaardeerd. Het grootste deel van de werkzaamheden zijn tussen 2010 en 2014 uitgevoerd.

Het project omvatte upgrades aan de M32, gedeeltelijk met 2x2 rijstroken als autosnelweg, maar grotendeels als enkelbaans weg met tracéverleggingen, rondwegen en ongelijkvloerse aansluitingen. Een circa 460 kilometer lang traject tussen Shymkent en Kyzylorda is naar 2x2 rijstroken verbreed. Dit traject heeft een variërende ontwerpstandaard, enkele bypasses zijn als volwaardige autosnelweg aangelegd, maar een groot deel is een 2x2 weg met U-turns en right in, right out-aansluitingen.

Tussen Shymkent en Kyzylorda zijn meerdere grote tracéverleggingen gerealiseerd;

 • noordelijke bypass van Shymkent (34 kilometer)
 • omlegging bij Kazhymukhan (14 kilometer)
 • omlegging bij Staroikan (11 kilometer)
 • verbreding bestaande rondweg bij Türkistan (13 kilometer)
 • omlegging bij Zhanakorgan (22 kilometer)
 • omlegging bij Shieli (22 kilometer)
 • zuidelijke bypass van Kyzylorda (18 kilometer)

Op 24 oktober 2013 opende een 34 kilometer lange nieuwe snelweg tussen Ekpindi en Temirlanovka, ten noordwesten van Shymkent. Tevens werd een 2x2-deel dat geen snelweg is opengesteld tussen de noordelijke bypass van Shymkent en Shymkent zelf.[10] Op 25 december 2014 opende 18 kilometer snelweg rond de zuidkant van Kyzylorda, inclusief een nieuwe brug over de Syrdarya.[11]

Tussen Kyzylorda en Aktobe is een 1060 kilometer lang traject van de M32 opgewaardeerd, maar is hier een enkelbaans weg gebleven. Er zijn tal van grote en kleine tracéverleggingen doorgevoerd, belangrijke kruispunten zijn vervangen door ongelijkvloerse aansluitingen en knooppunten en alle dorpen en steden op de route zijn gebypasst, zodat het verkeer nagenoeg de gehele route met hoge kruissnelheid kan afleggen.

Op dit traject zijn grotere omleggingen gerealiseerd bij Chagan, Ilich, Zhosaly, Novokazalinsk, Aralsk en Aktobe. Het deel ten westen van Aktobe is geen onderdeel van het project 'Western Europe - Western China', maar heeft wel upgrades gekend.

Aktobe - Yaysan

Op 7 oktober 2013 was de reconstructie van de A24 afgerond over de gehele lengte van Martuk tot Aktobe.[12] Op 1 november 2013 opende de noordelijke rondweg van Aktobe, die 2x2 rijstroken telt.[13]

Zie ook

Referenties

 1. europe-china.kz
 2. Путь открыт | bi-group.kz
 3. Kazakhstan Today. В Жамбылской области открыто движение на участке автокоридора Западная Европа - Западный Китай | europe-china.kz
 4. К середине декабря с.г. запланировано сдать в эксплуатацию участок «Обход гр.Кыргызстана –Жамбылская область» - сообщает пресс-служба Министерства транспорта и коммуникаций, опираясь на блог-пост Министра Аскара Жумагалиева | europe-china.kz
 5. Traffic opening on 80-km section of "Western Europe-Western China" corridor | europe-china.kz
 6. Открыто движение на 80-км участке коридора «Западная Европа-Западный Китай» | kazautozhol.kz
 7. Completion of tunnel construction is planned at the end of 2016 | europe-china.kz
 8. Kazakhstan building first tunnel road | trend.az
 9. Construction of “Shymkent – border of Zhambyl region”road will not be completed in fixed period | europe-china.kz
 10. Two road sections in the South - Kazakhstan oblast within the framework of "Western Europe - Western China" project is at the stage of putting into operation. | europe-china.kz
 11. The grand opening of the bridge over the Syrdariya River was held today | europe-china.kz
 12. The reconstruction of another section of “Aktobe - Martuk – border of Russian Federation (to Orenburg)” road km 0-102 in the Aktobe region in the framework of the "Western Europe - Western China" International transit corridor project has been completed | europe-china.kz
 13. In November 1, 2013 "Northern Bypass of Aktobe" road was put into operation | europe-china.kz