Western Harbour Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Western Harbour Tunnel
Kruist Sydney
Lengte 6.500 meter
Openstelling 2028
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

Zie Western Harbour Crossing voor de tunnel in Hong Kong.

De Western Harbour Tunnel is een in aanbouw zijnde tunnel in Sydney, Australië. De tunnel is gepland als verbinding onder de Sydney Harbour, tussen het Rozelle Interchange met WestConnex en het knooppunt met de Warringah Freeway in North Sydney.

Kenmerken

De Western Harbour Tunnel is in totaal circa 6,5 kilometer lang. Het Rozelle Interchange met de WestConnex is een grotendeels ondergronds knooppunt. De tunnel komt in North Sydney pas direct bij de Warringah Freeway weer bovengronds. De Western Harbour Tunnel is een afzinktunnel met twee buizen met drie rijstroken per richting.

Geschiedenis

In 1932 opende de Sydney Harbour Bridge voor het verkeer, aangevuld met de Sydney Harbour Tunnel in 1992. Beide verbindingen komen echter bij het centrum van Sydney uit, terwijl er vanwege de decentralisatie vooral vraag is naar tangentiële verbindingen buiten het centrum om. Nadat het megaproject WestConnex in Sydney startte werden ook plannen gemaakt voor een nieuwe oeververbinding onder de Sydney Harbour. Het project wordt uitgevoerd in combinatie met de 'Beaches Link',[1] een nieuwe autosnelweg naar de Burnt Bridge Creek Deviation, een kort stuk freeway dat in 1985 werd opengesteld. Oorspronkelijk was het gepland dat de Warringah Freeway hier op aan zou sluiten. Terwijl de plannen voor de 'Beaches Link' al decennia oud zijn kwamen de plannen voor de Western Harbour Tunnel pas vooral op tafel met de uitvoering van het megaproject WestConnex. In 2017-2019 zijn de ontwerpen uitgevoerd en in december 2020 werd het milieubesluit ter inzage gelegd.

Toekomst

Op 22 januari 2021 werd officieel groen licht gegeven voor de bouw van de Western Harbour Tunnel, met op dat moment een geplande bouwstart in 2022,[2] er werd op dat moment gesproken van een bouwduur van circa 4 jaar, met een openstelling in 2026. De kosten werden in 2021 geraamd op A$ 14 miljard. Op 1 december 2022 is het contract voor A$ 4,24 miljard gegund aan Acciona, op dat moment werd echter besloten om geen afzinktunnel aan te leggen, maar een diepere boortunnel.[3] Het uitboren begon op 20 november 2023.[4] De openstelling wordt medio 2028 verwacht.

Referenties