Western Highway (Belize)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Belize City
Einde Benque Viejo del Carmen
Lengte 125 km
Route

Belize City

Hattieville

Belmopan

San Ignacio & Santa Elena

Benque Viejo del Carmen

De Western Highway, ook bekend als de George Price Highway, is een highway in Belize. De weg vormt een oost-westverbinding vanaf de kuststad Belize City via de hoofdstad Belmopan tot de grens met Guatemala bij Benque Viejo del Carmen. De weg is de belangrijkste weg voor binnenlands verkeer en is 125 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Western Highway begint in het centrum van de kuststad Belize City en vormt de westelijke invalsweg. De weg is enkelbaans en voert vervolgens landinwaarts door vlak terrein dat uit savanne bestaat. De omgeving bestaat verder uit weilanden en deels ook dichte bebossing. De weg voert langs de hoofdstad Belmopan, waar de Hummingbird Highway aansluit. Daarna volgt een traject met vrij veel dorpen, waaronder een aantal wat grotere dorpen. Het terrein is hier licht heuvelachtig. Bij Benque Viejo del Carmen volgt de grens met Guatemala, waar de CA13 naar Flores aansluit.

Geschiedenis

De Western Highway is in de jaren 1930 onder Brits koloniaal bestuur aangelegd. Het was indertijd één van twee belangrijke wegen in Belize. Na een verwoestende orkaan werd besloten om dieper landinwaarts een nieuwe hoofdstad aan te leggen, de stad Belmopan werd vanaf 1967 als geplande hoofdstad gebouwd, de eerste fase werd in 1970 in gebruik genomen. Vermoedelijk is de Western Highway in die periode ook opgewaardeerd tussen Belize City en Belmopan.

Omstreeks 2010 is de grensbrug met Guatemala vervangen door een bredere brug.

Referenties


Primary highways in Belize

Hummingbird HighwayNorthern HighwaySouthern HighwayWestern Highway