Western Port Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M780 / A780
Begin Lynbrook
Einde Hastings
Lengte 28 km
Route

De Western Port Highway is een highway in Victoria, Australië. De weg vormt een verbinding ten zuidoosten van Melbourne, vanaf Lynbrook tot Hastings. De weg is 28 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Western Port Highway vormt een noord-zuidroute ten zuidoosten van Melbourne. De route begint in Lynbrook in het verlengde van de South Gippsland Freeway en voert dan zuidwaarts, ten oosten van Frankston langs. De weg telt grotendeels 2x2 rijstroken, maar niet helemaal tot het eindpunt. De route eindigt ten noorden van Hastings.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk een landelijke route maar met de groei van de suburbs en exurbs van Melbourne is het noordelijk deel in de jaren '90 opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken. De route werd in 1983 officieel als de Dandenong-Hastings Road genoemd, maar in 1994 werd dit gewijzigd naar de Western Port Highway. Indertijd waren er plannen om de weg op te waarderen naar een autosnelweg, daartoe werd in 2000 het noordelijk deel als de M780 genummerd, de rest als de A780. De planvorming voor een autosnelweg is in 2016 echter gestaakt.

Referenties