Westervoortsebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westervoortsebrug
link={{{nummer}}}
Overspant IJssel
Rijstroken 1x2
Totale lengte 467 meter
Hoofdoverspanning 119,3 meter
Hoogte brugdek ?
Openstelling 22-11-1902 / 28-01-1972
Verkeersintensiteit 18.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Westervoortsebrug of Brug bij Westervoort is een vakwerkbrug in Nederland, gelegen in de Zevenaarseweg tussen Arnhem en Westervoort. De brug overspant de rivier de IJssel met een overspanning van 467 meter en is gecombineerd met de spoorlijn van Arnhem naar Oberhausen.

Kenmerken

De Westervoortsebrug is uitgevoerd als een vakwerkbrug, ook wel cantilever genoemd. De brug telt 1x2 rijstroken en twee spoorlijnen. Daarnaast is er aan de zuidzijde een extra overspanning voor langzaam verkeer. Deze ligt los van de weg- en spoorbruggen. De brug wordt daarom ook aangeduid als de Westervoortse bruggen. De brug heeft een totale overspanning van 467 meter, met een hoofdoverspanning van 119 meter. De Westervoortsebrug is de zuidelijkste brug over de rivier de IJssel. Ongeveer twee kilometer stroomafwaarts ligt de IJsselbrug Westervoort waarover de A12 loopt. De Westervoortsebrug heeft daarom een lokale tot regionale functie. Circa 2 kilometer stroomopwaarts ligt de splitsing van het Pannerdensch kanaal in de IJssel en de Nederrijn. Ten westen van de Westervoortsebrug ligt een kruispunt met de N325.

Geschiedenis

Tussen 1853 en 1856 is een spoorbrug bij Westervoort aangelegd. Dit was één van de eerste grote spoorbruggen in Nederland. De brug is met Britse steun en kennis ontwikkeld. De brug had problemen met ijsgang in de IJssel. In 1894 werd besloten om een nieuwe brug te bouwen, zowel voor spoorverkeer als overig verkeer. Dit waren feitelijk drie bruggen naast elkaar, twee spooroverspanningen tegen elkaar aangebouwd en een derde algemene verkeersbrug daar naast. De brug is op 22 november 1902 werd opengesteld voor het gewone verkeer.[1][2] Dit was één van de eerste moderne verkeersbruggen over de IJssel. Deze brug was een vaste vakwerkbrug met één hoofdoverspanning en aanbruggen met een vakwerkconstructie onder het brugdek, gelegen op gemetselde brugpijlers.

De brug had in mei 1940 oorlogsschade opgelopen,[3][4] is daarna hersteld, maar werd in april 1945 opnieuw opgeblazen. De verbinding is daarna provisorisch hersteld met een tijdelijke brug die begin jaren '70 is vervangen, de centrale overspanning is op 29-30 september 1971 ingevaren.[5] De nieuwe brug opende op 28 januari 1972 voor het verkeer.[6] Tussen 1973 en 1983 zijn de naastgelegen spoorbruggen vervangen en in 1981 is een langzaamverkeerbrug naast de autobrug gebouwd.[7]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 18.700 voertuigen van de brug gebruik.[8]

Referenties

Bruggen over de rivier de IJssel

Cortenoeversebrug (Zutphen)DoesburgbrugEilandbrug (Kampen)IJsselbrug DeventerIJsselbrug WestervoortBrug KaterveerMolenbrug (Kampen)Oude IJsselbrug ZutphenKaterveerbrugStadsbrug KampenWestervoortsebrugWilhelminabrug