A7-brug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Westerwoldse Aa-brug)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westerwoldse Aa-brug
NLA007.svg
Brug Bad Nieuweschans.jpg
Overspant Westerwoldsche Aa
Rijstroken 2x2
Totale lengte 70 meter
Hoofdoverspanning 12 meter
Hoogte brugdek 4,2 meter
Openstelling 29-04-1969
Verkeersintensiteit 12.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Westerwoldse Aa-brug, A7-brug of brug in de A7 is een basculebrug in Nederland, gelegen in de provincie Groningen, nabij Bad Nieuweschans.

Kenmerken

De brug is een kleine basculebrug en overspant de Westerwoldsche Aa aan de westzijde van Bad Nieuweschans. Over de brug loopt de A7 met 2x2 rijstroken en in/uitvoegstroken. De brug heeft geen vluchtstroken. Het is de oostelijkste beweegbare brug in een autosnelweg van Nederland. Direct ten oosten van de brug bevindt zich de aansluiting Bad Nieuweschans. Het beweegbare deel heeft een overspanning van 12 meter, de totale lengte van talud tot talud bedraagt circa 70 meter. De brug heeft in gesloten toestand een doorvaarthoogte van 4,2 meter. De brug wordt alleen op afroep bediend, wat 24 uur van te voren aangevraagd moet worden.

Geschiedenis

De A7 werd ter plekke in eerste instantie met één rijbaan aangelegd. Dit opende op 29 april 1969 voor het verkeer. De basculebrug was daarbij reeds voorbereid op een tweede rijbaan, zo was de basculekelder voor de tweede rijbaan reeds aangelegd. Het zou meer dan 20 jaar duren voordat de tweede brug gebouwd werd, mede vanwege de lage verkeersintensiteiten in deze regio. In 1992 opende de tweede brug, vanaf 6 april 1993 was de volledige capaciteit van 2x2 rijstroken tussen Winschoten en Bad Nieuweschans beschikbaar.

Verkeersintensiteiten

In 2019 reden dagelijks 12.900 voertuigen ter hoogte van de brug. Dit is één van de rustigste snelwegen van Nederland.

Referenties