Westloonse Wissel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westloonse Wissel
Natuurgebied(en) Loonse- en Drunense duinen
Lengte ~50 meter
Openstelling 14 juni 2015
Intensiteit 41.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Westloonse Wissel is een ecoduct in Nederland, gelegen over de N261 ten noorden van Loon op Zand in de provincie Noord-Brabant.

Naamgeving

Op 2 juni 2015 verscheen op de noord- en zuidzijde van het ecoduct de naam 'Westloonse Wissel'.

Kenmerken

Het ecoduct heeft een breedte van 50 meter en overspant de N261 die 2x2 rijstroken met busstrook heeft. Verder wordt ook een parallelweg met vrijliggend fietspad gekruist waarmee, als ook de groenstroken tussen de rijbanen en de parallelweg worden meegeteld, de totale overspanning van het ecoduct een lengte van rond 25 meter heeft. De overspanning wordt op de groenstrook tussen de parallelweg en de N261 en in de middenberm van de N261 ondersteund door pijlers. De constructie bestaat uit prefab-elementen. Het ecoduct is voorzien van een vleermuiskelder en er is een speciaal plas-dras gebied voor amfibieën en reptielen aangelegd.

Geschiedenis

In 2011 zijn de procedures afgerond voor de ombouw van de N261 tussen de A59 bij Waalwijk en de aansluiting Tilburg-Noord met de N260. In 2012 zijn de werkzaamheden voor de ombouw begonnen. Aan weerszijden van de weg zijn stroken bos gekapt om ruimte te maken voor de verbreding ongelijkvloerse aansluitingen. De natuur die hiervoor verdwijnt is gecompenseerd door de aanplant van bomen en de aanleg van nieuwe natuur. De natuurbrug bij Loon op Zand is één van de maatregelen voor natuurcompensatie en zorgt voor herstel van de verbinding tussen de Loonse- en Drunense duinen aan de oostzijde met het Landgoed Huis ter Heide aan de westzijde van de N261.

De bouw is in augustus 2014 gestart en de natuurbrug is op 14 juni 2015 officieel geopend[1]. Hierna is in samenwerking met Natuurmonumenten het gebied ingericht.

Externe Links

Referenties

  1. VID Natuurbrug over N261 bij Efteling geopend - 15 juni 2015
Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot