Weteringbrug (Zwolle)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weteringbrug
Overspant Soestwetering
Rijstroken 1x2
Totale lengte 60 meter
Hoofdoverspanning 15 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 23-06-1938
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Weteringbrug is een liggerbrug in Nederland, gelegen in Zwolle. De brug overspant de Soestwetering, ook wel bekend als het Almelose Kanaal.

Kenmerken

De Weteringbrug is 60 meter lang en heeft een hoofdoverspanning van circa 15 meter. De brug overspant het Almelose Kanaal, die hier ook bekend staat als de Soestwetering. Ruim 1,5 kilometer ten zuiden van de brug komen deze watergangen samen. Over de brug loopt de Leo Majorlaan met één rijstrook per richting. Tevens is er een fiets/voetpad aan beide zijden van de brug. De maximumsnelheid is 50 km/h.

Geschiedenis

Oorspronkelijk kwamen de wegen vanuit andere steden allemaal samen in het centrum van Zwolle. In de jaren '30 werd een begin gemaakt met de aanleg van een ringweg rond Zwolle, waarbij de Weteringbrug de weg naar Deventer en de weg naar Almelo met elkaar zou verbinden. De brug is uiteindelijk tussen april 1937 en juni 1938 aangelegd en op 23 juni 1938 opengesteld door de toenmalige burgemeester van Zwolle, A. van Walsum.

Het brugdek is vermoedelijk begin jaren '70 verbreed voor een fiets- en voetpad aan beide zijden.

De weg over de Weteringbrug heette oorspronkelijk de Zuidbroeklaan, maar is in 2009 hernoemd naar de Leo Majorlaan, naar Leo Major (1921-2008) een Canadees militair die Zwolle op 13 april 1945 in zijn eentje bevrijdde van de Duitsers. De brug staat ook bekend als de Hortensiabrug, omdat de Hortensiastraat in de wijk Pierik/Assendorp erop aansluit.

Referenties