Wheeling Suspension Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wheeling Suspension Bridge
Overspant Ohio River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 398 meter
Hoofdoverspanning 289 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1849
Verkeersintensiteit 5.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Wheeling Suspension Bridge is een hangbrug in de Verenigde Staten, gelegen in de staat West Virginia. De brug overspant de Ohio River in Wheeling. De brug is één van de oudste nog bestaande grote bruggen in de Verenigde Staten, al is de brug sinds 2019 gesloten voor het verkeer.

Kenmerken

De Wheeling Suspension Bridge is een hangbrug met een totale lengte van 398 meter en een hoofdoverspanning van 289 meter. De brug heeft twee enorme pylonen van steen. De westelijke pyloon op Wheeling Island is 40,4 meter hoog, de oostelijke pyloon is 46,8 meter hoog. Het brugdek is 6 meter breed, met één rijstrook per richting. De Wheeling Suspension Bridge overspant de Ohio River, maar is niet gelegen op de grens met de staat Ohio, omdat de brug het vasteland met Wheeling Island verbindt. De staatsgrens loopt door een alternatief kanaal van de Ohio River tussen Wheeling Island en het vasteland van de staat Ohio. De brug is uitsluitend voor lokaal verkeer in Wheeling, iets naar het noorden ligt de Fort Henry Bridge van de Interstate 70. De Wheeling Suspension Bridge is tolvrij. Het gewichtslimiet is 1,8 ton.

Geschiedenis

De Wheeling Suspension Bridge was de eerste brug over de Ohio River. Al in 1816 waren er concrete plannen voor een brug, die onderdeel van de Cumberland Pike moest worden. De bouw vond uiteindelijk plaats tussen 1847 en 1849.

Het brugdek werd in 1854 door een storm verwoest, datzelfde jaar vervangen door een tijdelijke brug en is daarna permanent herbouwd in 1860. In 1874 werden verbeteringen aangebracht. In de 20e eeuw was niet duidelijk welke onderdelen uit welke tijd stamden. Een rapport uit 1953 gaf aan dat de tuien of origineel waren, of uit 1860 stamden. In die tijd is ook een vakwerkconstructie in het brugdek aangebracht om het brugdek te verstevigen.

De Wheeling Suspension Bridge was de enige brug over de Ohio River bij Wheeling tot in 1955 de Fort Henry Bridge van de Interstate 70 werd opengesteld, iets ten noorden van de hangbrug. In 1956 is het brugdek volledig vervangen en is de rijbaan verbreed van 5 naar 6 meter. De voetpaden zijn toen versmald. In de jaren '80 is de brug gerenoveerd. Relatief weinig onderdelen zijn nog van de oorspronkelijke brug uit 1849, meest prominent de stenen pylonen.

De brug werd in 2019 afgesloten nadat een buschauffeur de hoogtebeperking negeerde en schade aan de brug toebracht. In 2021 werd een contract gegund om de schade te repareren, maar er bleek toen dat de brug zwaarder beschadigd was dan werd aangenomen. In 2024 leek het onwaarschijnlijk dat de brug nog weer open kan voor gemotoriseerd verkeer.[1]

De Wheeling Suspension Bridge was tot 2019 de oudste nog in gebruik zijnde brug voor gemotoriseerd verkeer in de Verenigde Staten. Het was de langste brug ter wereld voor 2 jaar, tot in 1851 de Lewiston-Queenston Bridge opende in Niagara Falls.

Verkeersintensiteiten

Voorheen reden dagelijks 5.300 voertuigen over de brug.

Zie ook

Externe links

Referenties